Web tasarımı, içerisinde görsel ve metin barındıran web sayfası içeriklerinin web sitesi ziyaretçilerine belli bir düzen içerisinde sunulması olarak tanımlanabilir. Web tasarımı; web sitesi tasarımı, web tasarım projesi ya da web sitesi yapımı şeklinde de tanımlanabilir.
Herhangi bir projeye sahip olmak Web tasarımı yapabilmek için birincil şarttır. Projenin esas konusunu ise firma, şahıs, marka veya ürün oluşturur. Mesela; doktor web sitesi, diş hekimi web sitesi, sağlık merkezi web sitesi, hastane web sitesi birer web tasarım projesidir. Buradan da anlaşılacağı üzere web tasarım web sitesi sayfalarını kişi kurum ya da kuruluşları tanıtmak amacı ile kodlama, düzenleme ve internet ortamında yayınlama çalışmalarının tümünü oluşturur. Bu çalışmalar ile uğraşan uzman kişilere web tasarımcısı, web tasarımcı ya da webmaster denir.
Web Tasarımı Yapma Aşamaları
Bir web sitesi birçok aşamadan geçip yayınlanmaya hazır olur.
- Kurumsal Kimlik Çalışması
- Grafik Tasarım Çalışması
- Web Sayfalarının Kodlaması
- İçerik Yönetim Sistemi Entegrasyonu (LSI Makale Tekniği Nedir? makalemizi mutlaka okuyun!)
- Web Sitesinin Test Süreci
- Web Sitesinin Yayınlanması
Bu aşamaların her biri kendi içerisinde daha detaylı çalışmaları içerir.
Bir Proje Nasıl Belirlenir?
Proje belirlenirken öncelikle ihtiyaçlar belirlenmelidir. Kişi ya da kurumu tanıtmak, firmanın ticari faaliyetlerini ön plana çıkarmak gibi farklı amaçlar ile web sitesi yapılabilir. Bu noktada rakip firmaların analizleri kapsamlı bir biçimde yapılır. Projenin belirlenme sürecinde web sitesinin hangi amaç ile yapıldığı ve web sayfasının içerikleri açıklık kazanır.
Kurumsal Kimlik Çalışması Nedir?
Kurumsal kimlik çalışması en basit tanımı ile web tasarım projesi bitmeden önce tamamlanması gereken çalışmalardır. Mesela; firmanın kullanacağı logo kurumsal kimlik çalışması dahilinde kabul edilebilir. Web sitesinde kullanılması planlanan renkler ile firmanın kurumsal renkleri uyumlu olmalıdır. Web tasarımında kullanılan en önemli unsurlar; Logo, slogan, renk vb. şeklinde sıralanabilir.
Grafik Tasarım Çalışması Nedir?
Grafik tasarım çalışmaları kurumsal kimlik çalışmaları esas alınarak yapılır. Web sayfalarının görsel tasarımını yapmak için Adobe Photosop, Fireworks gibi piksel tabanlı resim ve fotoğraf düzenleme programları kullanılır. Web sayfalarında kullanılması planlanan resim, fotoğraf, grafik vb. öğeler uygun ve doğru yerlere özenle hazırlanarak yerleştirilir.
Web Sayfalarının Kodlanması
HTML, CSS, JavaScript, SQL, PHP, Phyton ve ASP gibi çeşitli programlama dilleri aracılığı ile web sayfalarının kodlaması yapılır. Web sayfalarının bu dillerde kodlanması Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera ya da İnternet Explorer gibi internet tarayıcılarının web sitelerini görüntüleyebilmeleri için şarttır. Web sitesinin genel görünümü ve yapısı; grafik tasarımı, web sayfalarının kodlanması ve web sayfası içeriklerinin oluşturulması sonucunda oluşur.
Web Sitesinin Test Süreci
Bu süreçte web tasarım çalışmalarının doğru bir biçimde yapılıp yapılmadığı, eksik ya da fazla yapılan çalışmalar belirlenir. Bazı gözden kaçan detayların web sitesinde bulunması gerekebilir. Bu teknik bir konu olabileceği gibi metin ya da görsel odaklı içerikle de ilgili olabilir. Web sitesinin çalışma performansını optimal seviyeye yükseltmek amacı ile web sayfalarının görsel durumu, mobil cihazlardaki görünümü, sayfanın açılış hızları, vb. konuları üzerinde gerekli olan kontroller gerçekleştirilir.
Web Sitesinin Yayınlanması
Web tasarım içerisinde değerlendirilebilecek başka konular da elbette ki vardır. Fakat en sade anlatımla bir web tasarım projesi yayınlanmadan önce bu süreçlerden geçer. Yapılan bütün kapsamlı ve detaylı çalışmalardan sonra web sitesi yayına hazır hale gelir. Domain olarak adlandırılan alan adı ve web sitesi sayfalarının barındırılacağı bir hosting hizmeti web sitesinin yayınlanması için zorunludur. Web sitesi alan adı ve hosting hizmeti alındıktan sonra yayına hazır hale gelir. Web sitesi yayınlandıktan sonra her bir web sayfasının tanımladığı site haritasını arama motorlarına göndermek gerekir. Günümüzde en çok tercih edilen arama motoru Google Arama Motorudur. Web sitesi yayınlanınca web sitesine has site haritası Google’a gönderilir. Daha sonra web sitesi Google tarafından indekslenerek arama sonuçlarında ziyaretçiler tarafından görüntülenir.
Web Tasarımı Hangi Amaçla Yapılır?
Web sitesi ziyaretçileri ile web sitesinin sahibinin birbirine karşılıklı fayda sağlaması web tasarımının temel amacını oluşturur. Eğer bir proje karşılıklı fayda sağlıyorsa amacına ulaşmış demektir. Buna güzel bir örnek vermek istersek ürününü tanıtmak isteyen bir firma ile ürünü beğenen ve satın almak isteyen bir müşteri diyebiliriz.
Web tasarımının çeşitli amaçlar doğrultusunda projelendirilmesi muhtemeldir.
- Kurumsal tanıtım amaçlı web siteleri
- Ticari ürün satış ve tanıtım yapan web siteleri
- Kişisel blog web siteleri
- Haber web siteleri
- Sosyal medya web siteleri
- Online satış veya E-ticaret web siteleri
“Web sitesi tasarımı ve İnternet projeleri ticari amaçlı yapılsa ya da tanıtım odaklı olsa bile kurumsal kimliğe değer katmaktadır.”
Web tasarım çalışmaları; teknolojinin çok hızlı bir şekilde geliştiği, ticaret dinamiklerinin kökten değiştiği tanıtım faaliyetlerinin ve aktivitelerinin çeşitlilik kazandığı bu dönemlerde çok büyük bir ivme kazanmıştır. Firmaların teknolojiye duyduğu ihtiyaç her geçen gün kendi potansiyellerini artırmak, büyümek ve daha fazla kazanç elde etmek amacıyla daha fazla artmaktadır. Çoğunlukla ortaya çıkacak olan projenin kalitesi web tasarımı fiyatlarına kıyasla daha fazla dikkat edilen bir husustur. Kimileri yüksek teknolojiye uyum sağlayarak işlerini ilerletirken kimileri henüz bu trene binememişlerdir. Google+, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Linkedin, Pinterest gibi web dünyasının en başında gelen sosyal medya firmaları, sayılamayacak kadar özellikler barındıran hizmetleri aracılığıyla web tasarım ve web yazılım sektörlerine de çok büyük katkı sağlamıştır.
WEB Tasarım ilkeleri
Web tasarımı yapabilmek için tasarım ilkelerini iyi bilmek zorundasınız.
Daha yaratıcı dokunuşlarla yaklaşımınızı şekillendirmek istiyorsanız web site tasarımının amaçlarını iyi anlamalı buna ek olarak her türlü web sitesi ögesiyle çalışmada rahat hale gelmelisiniz.
Tasarım ilkeleri şu başlıklar altında özetlenebilir:
- Denge
- Kontrast
- Vurgu
- Hareket
- Ritim
- Hiyerarşi
- Beyaz Alan
- Bütünsellik
Denge
Tek bir kompozisyonda herhangi bir ögenin diğerlerine kıyasla öne çıkmamasını sağlamak görsel denge olarak tanımlanır. Görsel denge elde etmek istiyorsanız web sayfanızın ortasından hayali bir çizgi çizip görsel ögeleri her iki tarafta eşit olacak şekilde dağıtabilirsiniz.
Herhangi bir web sitesinde iki temel farklı şekilde denge elde edilebilir:
- Çizilen hayali çizginin altında ve üstünde kalan alanlardaki görsellerin eşit ağırlıkta olması ve ayna gibi düzenlenmesi durumu durumu simetrik denge olarak isimlendirilir. Bu teknik uygulandığı taktirde tutarlılık ve güzellik hislerini uyandırabilir.
- Asimetrik denge, Görsel olarak her iki tarafın da eşit ağırlıkta olduğu fakat ögelerin sırasının ve kompozisyonlarının değiştiği başka bir deyişle ayna görüntüsünün sağlanmadığı bir durumdur. Asimetrik kullanım dengeli yapıldığı takdirde modern bir yaklaşım olarak kabul görür ayrıca kullanıcının deneyimini daha dinamik bir hale getirir.
Kontrast
Yan yana sıralanan çeşitli ögelerden bazılarının farklılıklarının vurgulanması kontrast olarak adlandırılır. Örneğin; koyu ya da açık, düzgün ya da düzensiz, büyük ya da küçük gibi şeyler kontrastı oluşturur. Kontrastın fotoğraflarda olması durumunda sitenize gelen kullanıcılar fotoğraftaki etkileyici ve heyecan verici niteliklerden etkilenebilir.
Vurgu
Vurgu ilkesi herhangi bir web sitesinde bazı ögelerin daha fazla öne çıkması durumudur. Eğer web sayfanızda kullanıcıların ilk önce fark etmesini istediğiniz bir şey varsa vurgu ilkesini koyu renk, animasyon veya boyut kullanımıyla uygulamanız gerekecektir.
Hareket
Hareket ilkesi herhangi bir web site tasarımı için uygulandığı zaman kullanıcılar bir ögeden başka bir ögeye yönlendirilir. Kompozisyonunuzdaki ögelerin boyutunu, yönünü ve sırasını kontrol etmek ziyaretçilerin site boyunca nerelere baktığını yönlendirmenizi sağlayacaktır.
Ritim
Ögelerin bütünlük ve tutarlılık yaratması veya herhangi bir mesajı kuvvetlendirmesi amacıyla sıklıkla tekrarlanması ritim anlamına gelir. Markanızın kimliğinizi ve internet üzerindeki varlığınızı güçlendirmesi açısından logonuz, marka renkleriniz ve aynı yazı tipini sık sık kullanmanız size fayda sağlayacaktır.
Hiyerarşi
İşletmenizin adını sayfanızın alt kısımlarına yerleştirmek tahmin edilebilecek üzere iyi bir web tasarımı uygulaması olmayacaktır.
Sizi tanımayan kullanıcılar kim olduğunuzu anlamak için en aşağı kadar inmek zorunda kalacaktır. Önemli içerikler göze hemen çarpan bir yere yerleştirilirse ziyaretçiler de anında etkileşime geçecektir.
Beyaz Alan
Beyaz alan sanat ve tasarımda aslında beyaz olmasa bile bir kompozisyonun görsel ögelerden yoksun olduğu kısma denir. Bu hususta dikkatli olunmaması muhtemeldir yalnız beyaz alanlar bilinçli bir şekilde düzenlendiği takdirde web sayfasındaki görsel ögelerin nefes alması sağlanacaktır.
Bütünsellik
Sitenize eklediğiniz her bir ögenin mükemmel bir uyumla birleşmesi durumu bütünsellik olarak adlandırılır. Ziyaretçilerin sıkılmaması, kafa karışıklığı yaşamaması bunun sonucunda sitenizde kalmasını sağlamak web tasarımında bütünselliğin amaçlarıdır. Bütünsellik sağlamak istiyorsanız hangi ögeleri dahil ettiğinize onları nerede ve nasıl konumlandırdığınıza ve gerçekten bir amaca hizmet edip etmediklerine dikkat etmeniz gerekir.
SEO Uyumlu Web Tasarım Nedir?
SEO uyumlu web tasarımı en basit şekilde arama motorları tarafından hazırlanan konsept ve kriterlerin kurgulandığı, siteyi ziyaret eden kullanıcıların aradığı şeyleri kolay bir şekilde bulması ve sitenin sahip olduğu sektör bazındaki en kaliteli tasarım çalışmaları olarak tanımlanabilir. Herhangi bir web sitesinin SEO uyumlu web tasarıma sahip bir alt yapısının olması o sitenin SEO çalışmalarından verim alabilmesi için şarttır. Yazılım, tasarım içerikler ile birlikte sitenin tamamı, arama motoru ile kullanıcılara hitap edecek biçimde tasarlanmalıdır.
Web tasarımı ile SEO birbirleriyle bağlantılı terimlerdir. Arama motorlarında yükselmek isteyen kişiler için SEO uyumlu bir web tasarım çok güçlü bir element olarak karşımıza çıkar. Hem kullanıcı odaklı hem de arama motoru odaklı bir web sitesi kreatif bir şekilde hazırlandığı takdirde kesinlikle başarı getireceği söylenebilir.
SEO Uyumlu Web Tasarımı Nasıl Yapılır?
SEO yani arama motoru optimizasyonu uyumlu web tasarımı başta Google olmak üzere bütün arama motorlarının ilgisini çeken çalışmalardır. Yararlı, kullanıcı odaklı ve tamamen orijinal bir biçimde hazırlanması gereken web tasarım trendler göz önüne alınarak hazırlandığı zaman seo çalışmalarından olumlu sonuçlar alınacaktır.
Tasarım ara yüzünün ziyaretçiyi yormadan, aradığını zorlanmadan bulabileceği bir şekilde tasarlanması, yazılım kısmının da arama motorlarının siteyi kolayca anlaması için hazırlanmalıdır. Şöyle ki, kodları, site haritası, iç ve dış linklemeler, görseller, içerikler, yönlendirmeler, responsive, meta ve etiket açıklamaları dahil olmak üzere bütün teknik şeylerin kusursuz bir nitelik taşıması önemlidir. Bu unsurların seo çalışmasına katkısı performansları arttıkça artacaktır.
Arama motorları bu ve bunun gibi kriterleri göz önüne alarak arama sonuç sayfalarında yüksek sıralama verir ya da puanlayarak değerlendirir. Kullanıcı deneyimine sahip olan web siteleri her daim daha ilerde olur.
Zira kullanıcıya hitap edilip edilmediği arama motorlarının öncelikli değerlendirme ölçütüdür.
Sitenin açılış hızı, sayfalar arası geçiş hızı, oturum süreleri, responsive tasarım ve bunlara ek olarak birçok materyali yerine getirmeniz sıralamanızın yükselmesine yardımcı olacaktır.
Web sitesinin nasıl tasarlandığı direkt olarak kullanıcıyı etkiler, kullanıcının deneyimi de direkt olarak arama motorunu etkiler, arama motoru da bu etkiler aracılığıyla sıralamanızı belirler.
Web Tasarım Fiyatları
- Kurumsal web sitesi tasarımı : 500 USD
- Kişisel WEB sitesi tasarımı : 500 USD
- E-Ticaret WEB sitesi tasarımı : 1000 USD
- Özel yazılım tasarımlar : Projeye göre fiyat belirlenir.