WordPress SEO; WordPress alt yapısına sahip olan web sitelerinin arama motorlarında üst sıralara gelmesini, arama sonuçlarındaki sıralasının yükselmesini sağlamak için yapılan optimizasyon çalışmalarının tamamını kapsayan bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır.
WordPress web sitenizdeki SEO’nun optimizasyonunu büyük ölçüde gerçekleştirmek, organik trafiğinizin artmasına, daha fazla kullanıcı ve müşteriye ulaşma imkanına erişebilmenize yardım etmesi bakımından önemlidir. WordPress web sitenizi ve de sitenizin içindeki içerikleri SEO için optimize ettiğiniz zaman, internet üzerinden web sitenizde bulunan hizmetler ve ürünler hakkında araştırma yapan potansiyel ziyaretçilere ulaşma şansınız artacaktır. Web tasarımı yapılırken bazı ayarları en baştan yapmak WordPress SEO’da başarı şansınızı fazlasıyla arttıracaktır.
WordPress SEO nasıl yapılır?
Temiz kodlanmış SEO dostu tema seçmelidir
WordPress, içerisinde çok fazla sayıda ücretli ve ücretsiz temayı barındırmaktadır. Eğer ilk kez kurulum yapıyorsanız, ücretsiz WorldPress temaları yüklenecektir. Bu temalar performans bakımından değerlendirildiği zaman yeterli olsa da tasarım açısından bakıldığında ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir. Bundan dolayı WordPress SEO dostu, temiz kodlanmış ve hızlı bir şekilde çalışan temalarla daha iyi sonuç vermektedir.
Tercih edilen alan adı seçilmelidir
WordPress web sitenizi kurduğunuz zaman sitenizin URL’sinde www (https://www.example.net) veya www bulunmayan (https://example.net) kullanmak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekir. Arama motorları bunları farklı web siteleri olarak kabul eder, bu sebeple seçeneklerden birine karar vermeniz ve sürekli kullanmanız gerekir.
WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Genel kısmından istediğiniz ayarları yapabilirsiniz. İlgili adresi hem WordPress adresinde hem de site adresi kısmına yazmanız gerekecektir.
Sitenizin görünürlük ayarlarını kontrol edin
WordPress, web sitenizi arama motorlarının size ulaşamaması amacıyla bir seçenek ile birlikte gelir. Bu seçeneğin temel amacı, web siteniz daha tümüyle hazır olmamışken sitenizi arama motorlarından gizleyerek site üzerindeki çalışmalarınız için size yeterli zamanı tanımaktır. Fakat site hazır olduğu zaman bu seçeneği kapatmayı unutursanız web sitesine arama motorları tarafından ulaşılması imkansız olacaktır.
Eğer web siteniz arama sonuçlarında görünmüyorsa ilk yapmanız gereken şey bu seçeneğin işaretlenip işaretlenmediğini kontrol etmektir. Bunun için; WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Okuma kısmından arama motoru görünürlüğü alanını incelemelisiniz.
WordPress SEO dostu URL yapıları ile daha etkili!
SEO dostu URL’ler sayfanın içeriğini net bir biçimde açıklayan kelimeler barındırdığından hem insanlar hem de arama motorları tarafından okunması kolaydır. Örnek teşkil etmesi açısından SEO dostu bir URL yapısı aşağıda gösterildiği biçimde olmalıdır:
https://www.example.net/seo-hizmeti
https://www.example.net/blog/seo-nasil-yapilir/Bu tür bir URL yapısı kullanıldığı zaman kullanıcı yalnızca URL’ye bakarak ne tür bir sayfaya gideceğini ve neler ile karşılaşabileceğini kolaylıkla tahmin edebilir. Aşağıda SEO dostu olmayan bir URL yapısının nasıl göründüğünün örnekleri verilmiştir:
www.example.com/archives/1071
www.example.com/?p=1923
Bu URL yapısı aracılığıyla kullanıcının bağlantıya bakarak içerikle alakası olmayan numara ve harflerden bağlantının içeriğini tahmin etmesi mümkün olmayacaktır. SEO dostu bir URL yapısı kullanıldığı takdirde sitenin arama sonuçlarındaki sıralamanın yükselme şansı yüksek olacaktır.
WordPress web sitenizin bağlantısını SEO ile uyumlu olacak bir biçimde ayarlamak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edin:
WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar kısmından yazı ismi bölümünü seçin.
Not: Kalıcı bağlantı ayarlarınızı web sitenizi tasarlarken kurmanız sizin için daha yararlı olacaktır. Bu alanda yapmak istediğiniz çeşitli değişikliklerin sonucunda indekslenen içeriklerinizde ya da sosyal medyada yaptığınız paylaşımlarda hatalar ile karşılaşabilirsiniz.
WordPress SEO eklentisi yükleyin!
WordPress SEO eklentilerinden en iyisini seçme konusunda seçimlerinizi çok büyük olasılıkla üç seçenekle daraltacaksınız. Yoast SEO, Rank Math SEO ya da All in One SEO Pack. Üç eklenti de muhteşem WordPress SEO eklentileridir ve üçü de duyduğunuz ihtiyaçları fazlasıyla karşılayacaktır.
WordPress’e XML site haritaları ekleyin!
XML Sitemap, web sitenizde listelenmiş olan sayfaları, içerikleri, kategorileri özel bir şekilde biçimlendirilmiş bir dosyayla arama motorlarının bütün içeriğinizi hızlı bir biçimde bulmasını ve sıralamaya başlamasına yardımcı olur. Rank Math SEO, Yoast SEO veya All in One SEO Pack WordPress eklentilerinden herhangi birini kullanıyorsanız, bu SEO eklentileri içerisinde site haritalarınızı otomatik olaraktan oluşturan bir sitemap modülü barındırmaktadır. Bu kısım vasıtasıyla site haritalarınızı kolay bir biçimde yapılandırabilirsiniz.
Sitenizi Search Console’a ekleyin!
Web Master Tools diğer adıyla Google Search Console, web sitesi sahiplerine Google tarafından yaptıkları içeriklerin arama motoru tarafından nasıl görüldüğüne dair bakış sağlamak amacıyla kurulmuş bir dizi araçtır.
Sunduğu veriler ve raporlar içeriklerinizin arama motorları sonuçlarında nasıl göründüğünü anlamanıza yardımcı olur. Bunlara ek olarak, web sitenizin bulunması için kullanılan anahtar kelimeleri ve sayfalarınızın ne sıklıkta tıklandığını da görebilirsiniz.
Kategori ve etiketleri doğru kullanmalı
WordPress, blog yazılarınızı etiketlere ve kategorilere ayırmanızı mümkün kılar. Bunun sonucunda içeriğinizi konulara göre yönetmeniz kolaylaşır ve kullanıcılarınız daha kolay bir şekilde aradığı içeriği bulur.
Kategoriler ve etiketleri doğru şekilde kullandığınız takdirde arama motorlarının web sitenizin içeriğini ve yapısını anlamasına büyük ölçüde yardım etmiş olursunuz. Ayrıca kategorileri ve etiketleri doğru bir biçimde kullanarak, kullanıcılarınızın web sitenize göz atmasını daha kolay bir hale getirirsiniz. Sonuç olarak arama motorlarının sitenize göz atması kolaylaşır.
İyi bir WordPress SEO için dahili bağlantı kullanmayı alışkanlık edinin!
Arama motorları, web sitenizdeki her bir sayfaya tarifi gizli tutulan bir değer verir. Bu değerin tarifinin gizli tutulmasının nedeni, kullanıcıların arama sonuçlarına direkt olarak müdahale etmesini engellemektir.
En yaygın otorite işaretleri bağlantılardır. Bundan dolayı, diğer sayfalarınızdan ve yazılarınızdan ilgili içeriğinize bağlantı vermeniz oldukça önemlidir. LSI makale ile desteklenmiş web sitelerinin dahili bağlantılar ile PA değerleri çok hızlı yükselmektedir.
Mümkün olduğu sürece bağlantı metniyle kendi gönderilerinizi birbirine bağlamayı bir alışkanlık haline getirmeniz gerekir. Bunu yapmanız sayfa görüntülemelerinizin artmasına, kullanıcıların sitenizde daha çok kalmasına ve hemen çık oranının azalmasına sebebiyet verecek ve en sonunda gönderilerinizin ve sayfalarınızın SEO değeri artı yönde etkilenecektir.
WordPress SEO için yorumları optimize edin
Yorumlar, sitenizdeki kullanıcı etkileşiminin etkili bir göstergesidir. Kullanıcıların etkileşimli olması sitenize dönen daha fazla bağlantı, trafik ve iyileştirilmiş SEO demektir. Fakat yorumlarınızın spam olmaması, gerçek olması gerekir. Spam gönderileri arama sıralamanızı kötü yönde etkileyebilecek bağlantılar içeren yorumlar gönderir.
Bunun yaşanmasını istemiyorsanız WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Tartışma Ayarları kısmından yorumları elle onayla seçeneğini aktif edebilirsiniz. WordPress SEO konusunda diğer web tasarım platformlarına göre çok gelişmiştir.
Tam metinler veya özetler
WordPress, ana sayfa, kategori arşivi, etiket arşivi, tarih arşivi, yazar sayfaları ve bunlar gibi birçok sayfadan varsayılan olarak, tam makale içeriğini gösterir. Arama motorlarının sizi yinelenen içerik olarak işaretleme durumunda sitenizin SEO’su olumsuz etkilenecektir. Tam makaleler bunlara ek olarak sayfalarınızın daha yavaş yüklenmesine neden olur. Bundan dolayı tam metinler kullanmaktansa özet içerik seçeneğini kullanabilirsiniz.
Bunu yapmak için Yönetim Paneli > Ayarlar > Okuma ayarları kısmından özet seçeneğini seçmelisiniz.
Site hızını ve site performansını optimize edin!
Bir web sitesi sahibi olarak içeriğinizi aktarmak ve kullanıcılarla etkileşime geçmek için sadece birkaç saniyenizin olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Web sitenizin geç yüklenmesi sonucunda ziyaretçinizin değerli zamanının harcanması isteyeceğiniz bir şey değildir. Google ve diğer arama motorları artık siteleri hızlı sıraladığından sitenizin yüklenme hızı SEO bakımından da önem taşımaktadır.
WordPress site hızını optimize etmek için kullanılabilecek pek çok ücretli ve ücretsiz önbellekleme eklentileri mevcuttur. Bunlardan popüler olan birkaçını sizin için aşağıda listeledik:
- NitroPack Cache
- WP Super Cache
- WP Fastest Cache
- W3 Total Cache
- LiteSpeed Cache
- Jetpack
- WP Rocket
Bu eklentilerin herhangi biri kullanıldığı takdirde web sitenin hızının artırılmasıyla kullanıcıların daha iyi bir deneyim yaşaması sağlanır. Bunun sonucunda da web sitenizin SEO’su artar ve arama sonuçlarındaki sıralamanız yükselir.
WordPress SEO’da görselleri optimize etmek çok kolay!
Görüntüler içerikten daha ilgi çekicidir fakat yüklenmesi daha fazla zaman alır. Kullandığınız görsellerin boyutlarına ve kalitenize dikkat etmeniz sitenizin açılış hızının olumlu etkilenmesi konusunda önemlidir. Optimize edilmiş görselleri kullanırsanız görseller daha hızlı yüklenecektir.
WordPress site güvenliği
Google sürekli kötü amaçlı programları ve kimlik avı için bir sürü web sitesini kara listeye alır. Herhangi bir web sitesi kara listeye alındığı zaman arama sonuçlarında görünmez. Bu bakımdan WordPress güvenli olması arama motorlarında iyi sıralamalar elde etmesi için çok önemlidir.
Web sitenizi saldırılara karşı koruyup sitenizin güvenliğini artırmak istiyorsanız Limit Login Attempts Reloaded ve WP Hide & Security Enhancer eklentilerinden herhangi birini kullanabilirsiniz.e
Aynı zamanda sitenizin WordPress sürümünü sürekli olarak güncel tuttuğunuz zaman sitenizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. WordPress SEO konusunda bilgi vermeye çalıştık, umarız faydalı olmuştur.