Eğer bir WordPress eklentisi arayışı içerisindeyseniz büyük olasılıkla All in One SEO Pack eklentisiyle karşılaşacaksınız. Çünkü bu eklenti şimdiye dek oluşturulan en popüler WordPress eklentilerinden biridir. Bu kılavuzda All In One SEO’nun ne olduğunu, nasıl kurulabileceğini, ayarlarının nasıl yapılabileceğini anlatacağız.
WordPress, Google ve kullanıcı dostu olan en gelişmiş açık kaynak kodlu sistemlerden biridir. Bu sistemin düzenlenmesi kolayca yapılabilir ve esnek yapısı ile en uygun SEO’yu içerisinde barındırabilmektedir. Elbette bu SEO düzenleme işlemlerini otomatikleştirmek haricindeki kaynakların kullanımı olmadan imkansızdır.
WordPress üzerinde neden bir SEO eklentisine ihtiyacınız var?
SEO, Google’da ve diğer arama motorlarında arama sonuçlarında web sitenizin sıralamasının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
WordPress’te sitenizi kurduğunuz zaman SEO dostu bir kurulum sağlamış olurken meta etiket eklemek, yinelenen içeriklerden kaçınmak, site haritası oluşturmak gibi SEO’nuzu geliştirmek adına yapabileceğiniz çok çeşit yöntem mevcuttur.
All in One SEO Pack eklentisini kullanarak yukarıda sayılan bütün kriterlerin WordPress panosuna harmanlanarak kullanımı kolay bir arayüzle yapılmasını sağlayabiliriz.
All In One SEO Pack ayarları nasıl yapılır?
Temel All In One SEO eklentisi tümüyle ücretsizdir.
Aynı zamanda bu eklentinin; Video site haritaları, e-Ticaret, 1 yıllık profesyonel destek ve başka birçok özellik gibi ek özellikler sunan PRO sürümü de bulunmaktadır.
Şimdi bu eklentinin kurulum sürecine geçelim.
İlk yapmanız gereken şey, bu eklentiyi ardından etkinleştirmektir. Etkinleştirildiği zaman eklenti All in One SEO menü ögesini WordPress yönetici menünüze ekleyecektir. Daha sonra eklenti ayarlarını yapmak için Genel Ayarlar kısmına girmeniz gerekmektedir.
Ayarlar sayfasında birçok ayar ile karşılaşacaksınız. Bütün ayar seçeneklerinin yanında bir soru işareti simgesi yer alır ve üzerine tıkladığınız zaman o ayarın ne işe yaradığıyla ilgili bilgi içeren mesajları karşımıza çıkartır.
Genel Ayarlar sayfasında karşınıza çıkacak olan ilk seçenek standart URL’lerin belirlenmesi olacaktır. Her gönderi adına standart bir URL belirttiğiniz zaman Google tarafından yinelenen içerik sebebiyle ceza almanın önüne geçmiş olursunuz.
Olağan bir WordPress kurulumu üzerinde; ana sayfanız, yazar sayfanız, arşivler sayfanız, kategori ve etiket sayfalarınız gibi çeşitli konumlarda bir tek yazı görüntülenir. Genelde WordPress arşiv sayfalarında bulunan tam yayınlar yerine makale özeti ya da alıntılar kullanmanız önerilir. Makaleyi tümüyle bütün sayfalarda yayınlamak yinelenen içerikle sonuçlanacaktır.
Ana Sayfa Ayarları
Ana sayfa ayarları kısmında Home Title belirleyebilirsiniz. Bu titlenin WordPress web sitenizin başlığıyla aynı olması gerekmez. Başlıkta büyük önem taşıyan anahtar kelimelerin kullanılması sizin açınızdan son derece faydalı olacaktır.
Bu alanın boş bırakılması halinde All In One SEO varsayılan WordPress web sitesi başlığını kullanacaktır. Kullandığınız başlık ister blogunuzla aynı veya farklı olsun fakat içerisinde web sitenizin ana anahtar kelimelerin geçtiğinden emin olun.
Title Ayarları
WordPress tarafından oluşturulan her sayfa için varsayılan başlık şablonlarını title ayarlarını kullanarak ayarlayabilirsiniz. Bunların tek bir yayın, ana sayfa, etiketler, arşivler, ve kategori sayfaları olduğunu görebiliriz.
WordPress tarafından oluşturulmuş olan bütün sayfaların Title etiketlerinin WordPress tema dosyalarında bir kümesi mevcuttur. İlk seçenek, başlıkları yeniden yaz, All in One SEO’nun başlıkları tekrar yazmasına izin vermesini sağlar.
Temaların SEO seçeneklerini eklememesi gerektiğinden ötürü bu ayarın genelde olduğu gibi kalması gerekir.
Aynı zamanda başka sayfa başlıkları için kullanılan önceden tanımlanmış olan etiketleri değiştirdiğinizde tekli, arşiv ve diğer sayfalarınız için başlıklarınızın nasıl görüneceğini de değiştirmiş olursunuz.
Optimum sonuçlar elde etmek için olduğu gibi bırakmanızı tavsiye ederiz. Çok fazla sayıda açılış sayfası oluşturuyorsanız, değiştirmeniz gereken şey yalnızca sayfa başlığı kalıbınızdır. Eğer site başlığınız 60 karakteri geçmiyor ve sayfa başlığınız tümüyle görünüyorsa bir sorun yoktur.
All In One SEO Özel Yazı Türü Ayarları
Bu eklentiyi, özel gönderi türü ayarları altında, sitenizde kullanılan tüm özel gönderi türleri için etkinleştirebilirsiniz.
Örnek olarak, WooCommerce kullanıyorsanız, ürünleriniz özel bir yazı tipine sahiptir ve bu alanda gösterilecektir.
Bütün yayın türleri Gelişmiş SEO ayarlarına gereksinim duymaz. Mesela, Envira Gallery eklentisini kullanıyorsunuz diyelim. Bu durumda galerileriniz burada ‘Envira Galleries’ başlıklı özel bir yazı türü olarak görünecektir. Galeriler çoğunlukla WordPress sayfalarına eklendiğinden dolayı onlar adına gelişmiş SEO seçeneğine sahip olmanız gerekmez.
Fakat bağımsız galeriler oluşturmak amacıyla Envira’nın bağımsız galeri eklentisini kullanacak olursanız SEO’yu etkinleştirmeniz gerekecektir. LSI makale tekniği kullanılarak yazılan makaleleri doğru optimize etmek web sitesi sıralamanızı olumlu yönde etkileyecektir.
Görüntü Ayarları
Görüntü ayarları, yayınların SEO başlığı ile açıklamasını yayınlar ekranında göstermenize imkan verir. Varsayılan olarak etkin halde bulunmaktadır ve bu ayarı olduğu şekilde bırakabilirsiniz.
Web Yöneticisi Doğrulaması
Bu kısım, web sitenizin sahipliğini doğrulamak amacıyla web yöneticisi doğrulama kodunu ekleyeceğiniz bölümdür.
SEO’nuza yardımcı olabilmesi açısından Google Search Console’a kaydolmanızı öneririz. Sitenizi bağladığınız takdirde web sitenizle alakalı bir problem olduğunda arama motorlarının sizi bilgilendirmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda program Google Analytics ile de uyumludur.
Bu web yöneticisi aracı, siteniz ve arama motoru arama sonucundaki yeriniz konusunda size yararlı bilgiler de sunmaktadır. Bu bilgileri içerik stratejinizi belirlemek ve web sitenizin SEO’sunu geliştirmek için kullanabilirsiniz.
Google Ayarları
Google ayarları kısmının altına, Google’ın doğruladığı yazarlık eklemek için Google Plus profil URL’nizi girebilirsiniz. Bağlantıyı o bölüme girdiyseniz bunun ardından Google+ hakkında sayfanıza gitmeli ve sitenizi katkıda bulunanlar listesine eklemelisiniz.
Bu bölüme sahip olduğunuz web sitesi için Google Analytics kimliğinizi de eklemeniz mümkündür. Google Analytics kodunuzu All In One SEO sitenize otomatik olarak ekleyecektir.
Noindex Ayarları
Bu kısımda arama motorlarının dizine eklememesini istediğiniz kategori ve arşiv sayfalarını belirleyebilirsiniz. SEO uzmanlarının bazıları bunun yinelenen içerik olduğunu belirtiyor ve dizine eklenmemesinin daha doğru bir hamle olacağına inanmaktadır.
Fakat, bazıları gerekli olmadığını düşündüğünüz şeyleri devre dışı bırakmanız gerektiğini savunmaktadır. Bu eklenti, arşiv ve kategori gibi sayfaları için noindexing özelliğini varsayılan olarak etkinleştirir.
All In One SEO Gelişmiş Ayarlar
Gelişmiş ayarlar kısmında, tecrübeli web yöneticilerinin web sitelerinin optimizasyonunun belirli yönlerini değiştirmesini mümkün kılar. Başlıklara kod eklemek, açıklamaları otomatik olarak oluşturmak sayfaları hariç tutmak gibi.
Fakat ne yaptığınızın tam olarak farkında değilseniz bu bölümü olduğu gibi bırakmanızı öneririz.
All In One SEO Anahtar Kelime Ayarları
Birçok SEO uzmanı tarafından meta anahtar kelime etiketini kullanmanın hiçbir yararı olmadığına inanılsa da bazı uzmanlar hâlen yararlı olduklarına inanmaktadır.
All in One SEO eklentisinin anahtar kelimeleri varsayılan olarak devre dışı bulunmaktadır. Bu kısmı, eğer anahtar kelimeleri kullanmak istiyorsanız, etkinleştirebilirsiniz.
All In One SEO Sitemap.xml Ayarları
Yapmanız gereken tek şey XML Sitemap sayfasına girip “Google’a bildir” ve “Bing’e bildir” seçeneklerinin yanında yer alan kutuyu işaretlemektir.
Diğer ayarları nasıl bulduysanız öyle bırakın ve güncelleme seçenekleri butonuna tıklayın.
Social Meta Ayarları
İlk olarak All in One SEO Social Meta sayfasına girmeniz ve anasayfa ayarları kısmına ilerlemelisiniz. Bu bölüm; web siteniz için ana sayfası başlığının, açıklamanın ve görselinin ayarlarını yapacağınız yerdir.
Fakat genel ayarlar kısmında zaten anasayfa başlığının ve açıklamasının ayarlarını yapabildiğinizden ötürü, “All in One SEO başlığını ve açıklamasını kullan” butonunu işaretleyebilirsiniz.
Daha sonra, bağlantınıza eşlik etmek için Facebook ve Twitter gibi sosyal siteler tarafından kullanılmak üzere, bir görsel yüklemeniz gerekiyor.