Potansiyel müşterilerin sizi tercih etme olasılığı e-ticaret web sitenizin ya da kurumsal web sitenizin ne kadar göz önünde olduğuyla doğru orantılıdır. Black Hat SEO ile çok hızlı sonuç alınabilir ama her an web sitesinin ceza alma riski vardır. Bu ihtimalin yüksek olması kazancınızın artmasına olanak tanır ama her an o kazancı kaybedebilirsiniz. Fakat bu ihtimal kendiliğinden artmaz, sizin de bir şeyler yapmanız lazımdır.
Dükkanınızı arama motoru sonuç sayfasında açtığınız için bu konu üzerinde bir optimizasyon çalışması yaparak e-ticaret sitenizi insanların yürüdüğü bu dijital sokakta göz önüne çıkarabilirsiniz.
Tabii bunu yaparken sokağın kurallarını çiğnememeniz gerekir, aksi takdirde sokaktan atılırsınız. Özetle; arama motorlarında üst sıralara arama motoru kurallarını ihlal eden tekniklerle çıkarsanız yükselişinizden daha hızlı bir şekilde düşüşünüz gerçekleşecektir. İşte bu kural dışı çalışmalar ‘’Black Hat SEO’’ ismiyle tanımlanır.
Black Hat SEO nasıl yapılır?
Black Hat SEO; herhangi bir sitenin sıralamasını organikmiş gibi görünen ama aslında organik olmayan tekniklerle yükselten birtakım arama motoru optimizasyonu tekniklerinin tamamıdır. Bu bahsedilen teknikler normal şartlar altında organik SEO için kullanılır ancak Black Hat’te abartılarak kullanılırlar. Sözü edilen yöntemler direkt olarak arama motoru algoritmasına odaklanarak yapılan agresif tekniklerdir.
Arama motorları, içerisinde faydalı içerik barındıran web sitelerinin sıralamasını yükselterek kullanıcı için yararlı olmak için uğraşır. Bundan ötürü bir sitenin kullanıcıya faydalı olması onun üst sıralara çıkmasını sağlar. Black Hat SEO, sitenin faydalı olduğu hususunda kullanıcı yerine arama motorunu ikna etmeye çalışan bir etkinliktir. Fakat bunu kandırıcı bir biçimde yapar. Çünkü faydalı olan bir site arama motorunda zaten öne çıkacaktır. Bu yöntem, faydasız bir siteyi faydalıymış gibi göstererek arama motorunu kandırmak amacıyla kullanılır.
E-Ticaret sitenizde neden black hat SEO’dan uzak durmalısınız?
Dijital teknikler ve pazarlama araçlarının e-ticaret siteleri üzerinde çok daha hassas bir biçimde kullanılması gerekir. Çünkü e-ticaret siteniz aracılığıyla ürün ya da hizmet satışı yapıyorsanız ziyaretçilerinizin sizi tercih etmesini sağlayacak en önemli unsur güvendir. Bundan dolayı uygulayacağınız teknikleri kuralları çiğnemeyecek şekilde seçmeli, güvenli bir hava yaratmalısınız. Bunu yapmak için de Black Hat SEO’dan uzak durmanız gerekiyor.
Black Hat SEO’nun kısa vade içerisinde oldukça etkili olduğu söylenebilir. Bu yöntemi kullandığınız zaman çok kısa süre içerisinde arama motorunda zirve konuma geçebilirsiniz. Fakat orada kalmanız mümkün değildir. Çünkü arama motorları sahip olduğu sürekli güncellenen algoritmalar vasıtasıyla sergilenen inorganik davranışları algılar ve bu davranışları sergileyenleri cezalandırır. Bundan dolayı e-ticaret siteleri bakımından tümüyle faydasız hatta çok zararlı bir uygulamadır.
e-ticaret ve black hat seo
E-ticaret sitenizde bu yöntemi kullandığınız zaman yalnızca arama motorunu değil sizden hizmet alan müşterilerinizi de kandırmış oluyorsunuz. Bunun gibi olumsuz durumlar kullanıcılar arasında hemen yayılır ve siz kısa süre içinde zirveye yerleştiğinizi sanarken marka değerinizin daha kısa bir sürede düşmesi kaçınılmaz bir olaydır.
Arama sonuçlarında yukarılarda yer almak hacminizin büyümesi için elbette gereklidir. Ancak bunu kural dışı yöntemler yerine doğal yöntemleri tercih ederek yaparsanız uzun vadede düzenli bir başarı yakalamanız mümkün olur. Bu husus ele alındığında sitenizin ihtiyaç duyduğu uygulama, makul miktarda SEO çalışmasıdır. Black Hati sitenize aşırı fazla dozda SEO enjekte ederek geri dönüşü imkansız olan sonuçların doğmasına sebebiyet verir.
En çok yapılan black hat uygulamaları nelerdir?
Arama motoru algoritmaları sürekli olarak güncellendiğinden dolayı sık sık yeni Black Hat teknikleri ile karşılaşmamız mümkün. Ancak modası geçmeyen, bütün zamanlara hükmeden bazı teknikler mevcut. Bu teknikler, arama motoru sıralamasına direkt olarak etki edebildiklerinden dolayı sürekli kullanılırlar. Sözü edilen tekniklerin e-ticaret siteleri için de uygulandığını görürüz. Yalnız tekrar belirtmek gerekir ki bu uygulamalar ara motorunun hoşuna gitmez. Bu nedenle bu teknikler, aslında kullanmanız gereken uygulamalar değildir.
İçerik gizleme
İçerik gizleme yöntemiyle web siteleri ‘’iki yüzlü’’ bir hal alır. Bu yöntemde arama sonuçları sıralamasına olumlu etki sağlayacak kelimeleri barındıran herhangi bir yazılı içerik, sayfanın arka planıyla aynı renkte olacak biçimde siteye eklenir. Kullanıcı içeriği göremezken arama motoru görebilir ve sitenin arama motoru sıralaması gizlenen içerik konusunda yükselebilir. Kullanıcı aslında farklı bir konu için arama yapmışken kendini alakasız bir sitede bulur. Bu yöntem normal şartlar altında o siteye tıklamayacak olan kullanıcıları kandırıp tıklamalarını sağlayarak web sitesinin trafiğini artırmak amacıyla kullanılır.
Hacklink
Black Hat SEO’nun en gözde yöntemlerinden biri olan hacklink, nihayetinde başlı başına bir bilişim suçudur. Çünkü bu yöntemin asıl amacı bir web sitesini hacklemektir. Örneğin kıyafet sektörünün önde gelen markalarından birinin web sitesi hacklenir ve o siteden, kıyafet satan başka bir e-ticaret sitesine link verilir. Ziyaretçiler öncü markaya güvendiklerinden dolayı o markanın referansıyla linki verilen e-ticaret sitesine yönelirler ve bunun sonucunda alışveriş yapma ihtimalleri artar.
Tabii ki söz konusu olan öncü markanın, sitesinin hacklendiğini kısa sürede fark etmesi muhtemeldir. Bundan ötürü hacklink yönteminin uygulanması sonucunda yöntemi uygulayan sitenin prestijini olumsuz etkiler ve site yoğun trafik alsa bile bu durumun alışverişe yansıması mümkün olmaz. Bütün bunlara ek olarak hacklenen siteler, söz konusu yöntemi uygulayan siteyi Google’a şikayet ettiği zaman ilgili sitenin tüm sayfalarının indeksten kaldırılmasına kadar giden bir süreç tetiklenmiş olacaktır.
İçerik otomasyonu
İçerik otomasyonları aracılığıyla web siteleri için otomatik içeriklerin oluşturulması mümkündür. Bu yöntem sayesinde bir web sitesi, spesifik bir konuda aşırı fazla içeriğe sahip olacağından dolayı arama motoru sıralamasında ilgili konuda yükselebilir. Ancak otomatik içerikleri botlar oluşturduğu için bu içeriklerin okunabilirliği yoktur. Bu yöntem arama motoru sıralamasında yükselmenin yanı sıra içerik üretme maliyetlerini düşürmek için de kullanılır. Fakat kâr yerine zarar ettiren bir yöntemdir.
E-ticaret web sitesi ve benzerleri içerisinde çok fazla sayıda ürün sayfası barındırmaktadır ve benzer ürün sayısı da bir hayli fazladır. İçerik otomasyonu kullanmak söz konusu ürünler için oldukça pratik bir yöntemdir. Bunun sayesinde yazılmış olan herhangi bir içerik, otomasyon ile çoğaltılarak bütün ürünlerin sayfalarına yerleştirilebilir. Size de pratik gelebilir yalnız ne müşteriler ne de arama motorları bu şekilde düşünmeyecektir.
Satılacak ürünün açıklamasında okunabilir bir içerik olmadığı zaman müşteri o ürün hakkında bilgi alamayacağından dolayı alışveriş yapmak istemeyecektir. Aynı zamanda sözü edilen otomatik içerikler özgünleşmiş gibi görünse bile arama motoru algoritması spin olduğunu anlar ve site kara listeye girebilir.
Keyword stuffing
Keyword stuffing yöntemi, diğer bir deyişle siteye bol miktarda anahtar kelime doldurmak, bir web sitesinin SEO konusundaki en büyük düşmanlarından biri olarak tanımlanabilir. Alakalı ve alakasız pek çok aramanın sonucunda siteyi üst sıralara çıkaran bir yöntem olduğundan dolayı Black Hat uygulamaları kapsamında yoğun olarak kullanılır. Web sitesinin kapsamının ne olduğu önemsenmeksizin çok başka alanları kapsayan ve aranma hacmi yüksek olan anahtar kelimeler siteye doldurulur ve sonuçta hem arama motoru hem de kullanıcı kandırılmış olur.
E-ticaret sitelerine bakıldığı zaman bu uygulamayı görmek mümkündür. E-ticaret siteleri müşterileri satmadıkları ürünler veya vermedikleri hizmetler hakkında keyword stuffing uygulayarak kandırarak kendilerine çekme yoluna başvururlar. Potansiyel bir müşterinin siteye gelmesi, hiç aklında bile yokken alışveriş yapmaya karar vermesiyle sonuçlanabilir. Fakat arama motoru algoritmaları bu yönteme karşı oldukça duyarlıdır ve ilgili siteleri çok büyük keyifle spamlar.
Cloaking
Cloaking, temelde tümüyle yanıltmaya dayalı bir teknik olarak karşımıza çıkar. Bu yöntemin uygulandığı web siteleri arama sonuçlarında kullanıcıya vadettiği içeriği içerisinde barındırmaz. Kullanıcı sonuca tıkladığı zaman kendini tümüyle farklı bir sitede bulur. Arama motoruna sunulan içerikle kullanıcının ekranına sunulan içerik karşılaştırıldığında bunların tamamen farklı olduğu görülecektir. Buradaki temel amaç web sitesinin farklı alanlarda da sıralamasının yükselmesini sağlamaktır.
Organik Trafik Botları
Site trafiğinin pek çok konuda önemi büyüktür. Zaten SEO’nun bir amacı da trafiği artırmaktır. Black Hat SEO, siteye organik trafik botlarını kullanarak yoğun bir trafik çekebileceğini vadeder. Botlar, Black Hat uygulanan siteyi geliştirilmiş yazılımlar sayesinde sıklıkla ziyaret eder. Bu yöntem o kadar yaygın kullanılır ki trafik satışı yapan web siteleri bile mevcuttur. Fakat arama motorları insan ve bot arasındaki ayrımı yapabilir. Bundan ötürü bu yöntemin gösterdiği faydanın kısa süre sonra zarara dönüşmesi kaçınılmazdır.
Black Hat SEO Uygulamalarının Yaptırımları Nelerdir?
Black Hat SEO uygulamaları, arama motoru yasalarını çiğnediğinden dolayı bu ortamda suç olarak kabul görür. Bundan dolayı bu yöntemlerin uygulandığı siteler cezalandırılarak kısa vadeli kazançlara karşılık olarak uzun vadeli kayıplar yaşanır. En nihayetinde Google kullanıcıya yararlı olmaya çalışır. Black Hat SEO tarafından kandırıldığı takdirde kullanıcıya yararlı olması söz konusu olmaz ve bunun faturasını ilgili sitelere haklı bir şekilde keser.
Google cezalandırmalarını otomatik ve manuel olmak üzere iki farklı yöntem ile yapmaktadır. Algoritmanın taramasına takılıp sitelere algoritma tarafından ceza verilmesi, otomatik cezalandırma adını alır. Manuel cezalandırma ise Google kurallara aykırı davrandığı şüphe edilen sitelerin Google çalışanları tarafından incelenip cezalandırılmasıdır. Genelde şikayet üzerine manuel inceleme yapılır.
Black Hat SEO uygulayan web sitelerine Google tarafından arama sonuçlarında yükselememe ya da kara listeye alınma gibi cezai yaptırımlar uygulanır. İşlenen suçun ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak üst sıralarda yer edinmiş siteleri alt sıralara atan Google, bu sitelerin sıralamalarının yükselmesine bir süre izin vermez. Ceza alan sitenin sıralaması zaman içerisinde rakip sitelerin organik çalışmalarının etkisiyle sonraki sayfalara kadar düşer. Black list yani kara liste uygulamasındaysa söz konusu site Google dizininden tamamen çıkarılır.