Canonical URL nedir? : Uzun bir süredir SEO alanında varlık göstermesine karşın önemi yavaş yavaş anlaşılan bir URL çeşididir. Bu URL çeşidi ismini rel=”canonical” etiketinden almaktadır. Çoğunlukla ayrı alan adlarında yer alan fakat birleştirme sonrasında oluşması muhtemel olan kopya içerik problemlerini çözmek adına bu etiket kullanılmaktadır.
Canonical URL’ler hakkında bugüne dek çok farklı fikirler duymuş olabilirsiniz. URL yapıları tartışıldığında bunlar hakkında illa ki bir şeyler söylenmektedir. Canonical etiket fikrini oluşturmak için SEO alanından çokça yararlanılmıştır. Canonical etiketi SEO bakış açısıyla şu şekilde tanımlayabiliriz.
Canonical URL Nedir?
“Arama motorlarının otoriter görmesini istediğiniz URL’dir. Bir diğer deyişe canonical URL, ziyaretçilerin görmesini istediğiniz URL çeşididir.
Canonical etiketler ana sayfayı tanımlamak amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yola aşağıdaki örneklerde bulunan URL’lerin her birinin aynı sayfa olduğunu ispatlamak amacıyla başvurulmaktadır:
- example.com
- com
- example.com/index.html
- com/home.asp
- https://www.example.com
- https://www.example.com
Aslında bunların her biri birbirinden farklı URL’lerdir. Arama motorunun gözünden bakıldığında bunun pek çok problemi beraberinde getireceğini söylemek mümkündür. Bu sebepten dolayı canonicalleştirme fikri oluşmuştur. Canonicalleştirme, en basit tanımı ile, birden fazla seçeneğin bulunduğu yerde her zaman en iyi URL’yi seçme işidir. Bu tür seçimlerde ara sıra yanlışlık yapılabilmektedir.
Bunu belli bir ürün arayan fakat her defasında farklı sayfaya çıkış yapan bir kullanıcının yaşadığı deneyim olarak düşünebilirsiniz. Böyle bir deneyimin sonucu olarak site sahipleri kopya içerik problemiyle karşılaşmaktadır. Ayrıca dahili ve harici link problemlerinin de ortaya çıktığı görülebilmektedir. Canonical URL nedir konumuza devam edelim.
Canonical URL nedir? Arama Motorları İçin Neden Önemlidir?
Arama motorlarına ve kullanıcılara canonical etiketlerin yardımı aracılığıyla tercih edilen sayfanın ne olduğunu aktarmak bundan uzak durmanın en kolay yoludur. Bir diğer öneriyse bir sayfanın bütün varyasyonlarının canonical URL’ye yönlendirilmesidir. Bütün arama motorları canonical etiketini desteklediğinden dolayı bu etiketi çözüm üretmek için kullanabilirsiniz.
Kopya içerikler ile canonical etiketleri çoğu zaman birlikte tartışılan konular olmuştur. Çoğunlukla sorulan sorular arasında www ile www olmayan URL’lerin canonicalleştirilmesi bulunmaktadır. Ayrıca canonicalleştirme yapılması gereken farklı sayfaların olup olmadığı da sorulan sorular arasında yer alır.
Böyle bir soruya verilecek net bir cevap yoktur. Zira arama motorları URL’lerin sonunda bulunan “/” işareti de dahil olmak üzere birçok noktada çeşitli türlerde canonicalleştirme işlemi yapabilmektedir. Küçük büyük harf farklılıkları ve oturum kimlikleri gibi değerler de bu canonicalleştirme dahildir. Work Medya, LSI makale tekniği kullanılarak sitenizi özgün içerikle geliştirmeniz konusunu ısrarla tavsiye ediyor.
Canonical URL yapısı ve kullanılması
Herhangi bir web sitesi tasarımı içinde birbirine benzeyen farklı URL’lere sahip 20-25 aynı sayfası bulunabilmektedir. Burada üretilebilecek çözüm son durak anlamında kullanılan tek bir URL belirlemektir. Bu etiketi kullanmak veya tüm sayfaları en otoriter sayfaya yönlendirmek bunu yapabilmenin en kolay yoludur. Etiketin kullanımı Etiketin kullanımı epey basittir. Yapmanız gereken tek şey doğru URL’yi barındıran canonical etiketini kopya içeriklerin yer aldığı URL’lerin <head> kodunun içerisinde kullanmak olacaktır.
Canonical terimi ilgili ya da alakalı anlamına gelir. Bu terim ayrıca en basite indirgeme anlamına da gelmektedir. Bir canonical URL’nin gözükmesini istemiş olduğunuz en basit ve önemli versiyon olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekir.
Aynı zamanda canonical etiketleri Google’a göre linklerin gelişmesi ve içerikleriniz için sıralama sinyallerinin iyileşmesi amacıyla da kullanabilirsiniz.
Canonical etiketini kullanmak URL yönlendirmeleri için ara sıra güzel bir seçenek olabilir. 301 kalıcı yönlendirmeleri bazı durumlarda çok daha anlamlıdır. Fakat eğer söz konusu şartlarda canonical etiketini kullanma seçeneğine sahipseniz onu uygulamak çok daha basit olacaktır. Canonical URL nedir konumuza devam edelim.
Canonical Etiketinin Uygulanması Doğru Bir Şekilde Nasıl Olur?
Canonical bir etiket yer aldığı sayfanın HTML kodlarında üst bölümde bulunmaktadır. Canonical etiketi ile başlık etiketi, meta açıklama ve robot etiketlerinin konulduğu yer aynıdır. Yukarıda verilen example.com örneğini düşündüğünüz zaman kullanmanız gereken etiket şu şekildedir:
<link rel=”canonical” href=”https://www.example.com/“ />
Bu canonical etiketinin aynı sayfa için canonicalleştirilerek bütün URL’lere yerleştirilmesi gerekmektedir.
Tercih Edilen URL’yi veya Alan Adını Ayarlamanın Diğer Yolları
İçerikleriniz adına bir canonical URL belirlemek için yapabileceğiniz çok çeşit seçenek mevcuttur:
- Google Search Console’da tercih edilen alan adının belirlenmesi.
- rel=”canonical” link elementi aracılığıyla tercih edilen URL’nin belirlenmesi.
- Canonical olmayan URL’ler için 301 yönlendirmelerinin kullanılması.
- Dinamik parametreleri kullanma yönteminin belirlenmesi.
- HTTP başlık kısmında bir canonical link belirlenmesi.
- Canonical linkler için HTTP yerine HTTPS’nin tercih edilmesi.
Canonical URL nedir? sorusuna cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.
Tag : Canonical URL nedir?
Work Medya Hizmetleri
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
- İç SEO Optimizasyonu
- Dış SEO Optimizasyonu
- WEB Sitesi Hızlandırma Hizmeti
- Google Ads Reklamcılığı
- Sosyal Medya Reklamcılığı
- Web Site Tasarımı