Google Analytics nedir? İzleme kodu yüklü olan bütün siteler adına kullanıcı davranışları, e-ticaret işlemleri, dönüşümler gibi çok çeşit veriyi ölçmek amacıyla kullanılan bir araçtır. Başka bir deyişle Google Analytics, popülaritesi yüksek olan bir web sitesi analiz platformudur.
İşin temelinde Google’ın sunmuş olduğu Google Analytics, web sitelerinin trafiği ile alakalı çok detaylı veriler sağlar. Örneğin herhangi bir web sitesi sahibi ya da web yöneticisi Google Analytics’i kullandığı zaman siteye gelen trafiğin kaynaklarının ne olduğunu kolaylıkla görebilir. Ayrıca Google Analytics, web sitesi sahiplerinin web sitelerindeki ziyaretçi hareketlerini anlamalarını sağlayacak yardımcı özelliklere sahiptir.
Google Analytics Nedir?
Bu ve bunun gibi verileri sunan Google Analytics, ihtiyacınız olan görünümleri ve verilerin anlaşılmasını daha kolay bir hale getiren sezgisel bir tasarımı da hesabınızdan çıkan verileri önemli derecede basitleştirerek sunar. Google Analytics nedir? sorusuna cevap vermek iş bilen, tecrübesi olan kişilerin uzmanlık alanına girmektedir.
Google Analytics’i Neden Kullanmalısınız?
Google Analytics’i kullandığınız zaman web sitenizin kullanımıyla alakalı bazı soruların cevabını alır ve B2B potansiyel müşteri oluşturmanız muhtemel hale gelir. İşte Google Analytics’in cevapladığı bazı sorular:
- Web sitemi ayda kaç kişi ziyaret ediyor?
- Şu an sitemde kaç tane ziyaretçi bulunuyor?
- Ziyaretçiler web siteme hangi kanalları kullanarak giriyor?
- Ziyaretçiler web sitemi nasıl buluyor?
- Sosyal medyada var olmam web sitemi nasıl ziyarete dönüşüyor?
- En fazla trafik aldığım LSI makale tekniği ile yazılmış içeriklerim hangileri?
- Ortalama olarak ziyaretçilerim kaç sayfa okuyor?
- Ziyaretçilerim hangi ülkede bulunuyor?
- Sitemi mobil cihazlar üzerinden ziyaret eden kişiler web sitesini masaüstü kullanıcılarından farklı mı kullanıyor?
- Kullanıcılarımı potansiyel müşterilere dönüştürmek için ne yapmam gerek?
- En kaliteli trafiği sağlayan pazarlama faaliyetleri hangileri?
- Pazarlama kampanyalarım kar sağlıyor mu?
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) verilerini doğru okuyabiliyor musunuz?
Özetle, Google Analytics gerçekten çok kullanışlı olan ücretsiz bir araçtır. Eğer başka ücretli bir web analiz aracı kullanmıyorsanız Google Analytics’i etkin bir şekilde kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Çok kısa bir kod yardımıyla entegre etme imkanınız olan Google Analytics web sitenizi yavaşlatmaz ayrıca kurulumu hızlı ve oldukça basittir.
Google Analytics Nasıl Kurulur?
Web siteniz üzerine yüklemeniz lazım olan bir JavaScript kodu veren Google Analytics, verileri analiz etmek amacıyla da size bir arayüz sağlar. Google hesabınız ile direkt olarak Google Analytics kullanmaya başlayabilir, hesabınızı açtığınız zaman izleme kodunu alabilir, sitenize yüklediğinizden saniyeler sonra da verileri alabilirsiniz.
- https://google.com/analytics adresine gidin.
- Sağ üst köşede yer alan Oturum Aç’ı tıklayın ve Analytics’i seçin.
- Google Analytics’e kaydolmak istiyorsanız bir tane Google hesabınızın olması gerekir. Eğer sahip değilseniz bir tane Google hesabı oluşturun. Eğer hesabınız varsa oturum açın.
- Hesap oluşturun. Formu doldurun şartlar ve koşulları kabul edin daha sonra oturum açın. İleride kullanmak adına şifreniz ile kullanıcı adınızı sakın unutmayın.
- Google hizmetleri üzerinden oturum açtıysanız artık Google Analytics’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Kaydol seçeneğini kullanarak Google Analytics’e kaydolun.
- Herhangi bir web sitesini izlemek istiyorsanız formun üst bölümünden izlemek istediğiniz web sitesini seçin. Daha sonra Hesap adı ile Mülk adıyla izlemek istediğiniz sitenin adresini girin.
- Sayfanın alt bölümünden İzleme Kimliğini Al seçeneğine tıklayın ve Hizmet Şartları Sözleşmesini kabul edin.
- Daha sonra yönlendirileceğiniz ekran izleme komut dosyasını alma imkanına sahip olduğunuz Analytics yönetim sayfası olacaktır. Bu kod satırlarını web sitesi kodunuza eklemeniz gerekir: Google Analytics komut dosyası ve UA kodu
- İzleme kodunu web sitenize yükleyin.
Google Analytics’e Kayıt Olduktan Sonra
İzleme kodunun web sitenize doğru bir şekilde yüklenmiş olması ve veri ölçmek istediğiniz bütün sayfalarda yer alması Google Analytics’in verileri ölçebilmesi için çok önemlidir. Sık sık yapılan hatalara örnek verecek olursak birkaç sene önce izleme kodu bütün sayfaların footer kısmına eklenirken Google artık <HEAD> kısmına ilk öğe şeklinde yapıştırılmasını istiyor. Analytics kodunun bazı sitelerde hala sayfa altında bulunduğunu görmek mümkün. Eğer emin değilseniz Analytics kullanarak test trafiği gönderebilirsiniz. Veya isterseniz daha basit bir biçimde manuel olarak test edebilirsiniz.
Gerçek zamanlı trafiği gözlediğiniz zaman bütün veri kısımlarını boş görürseniz endişelenmenize gerek yok. Birkaç gün bekleyip tekrar giriş yapın. Verilerinizin artış gösterdiğini göreceksiniz. Verilerin birikme sürecinde Analytics Yardım sayfalarına göz atabilirsiniz. Ayrıca Google Analytics, Google Tag Manager ve Google Search Console ile beraber çalışma yeteneğine sahiptir.
Google Analytics Sözlüğü
Google Analytics kullanmaya başlamadan mutlaka bilmeniz gereken terimler bulunuyor. Bu terimler ile Analytics verilerinde sıklıkla karşılaşırsınız.
- Boyutlar — Boyut çeşitli değerler verebilen herhangi bir nesnenin sahip olduğu açıklayıcı niteliği ya da özelliği olarak tanımlanır. Google Analytics’te varsayılan olarak görünen boyutlara örnek olarak Tarayıcı, Çıkış Sayfası, Ekranlar ve Oturum Süresi verilebilir.
- Metrikler – Bir boyutun toplam ya da oran olarak ölçülmesi mümkün olan ayrı öğeleri metrik adını alır. Google Analytics üzerindeki metriklere Ekran Görüntüleme Sayısı, Sayfa / Oturum ve Ortalama Oturum Süresi örnek olarak verilebilir.
- Oturumlar – Oturum, herhangi bir kullanıcının belirli bir tarih aralığında web sitenizle aktif bir biçimde etkileşimde bulunduğu süre anlamına gelir. Bütün kullanım verileri tek bir oturumla ilişkilendirilir.
- Kullanıcılar – Belirlenen tarih aralığında en az bir oturuma sahip olan kullanıcılar. Hem yeni kullanıcıları hem de geri dönenleri içerir.
- Sayfa Görüntüleme Sayısı – Görüntülenen toplam sayfaların sayısı, sayfa görüntüleme sayısı demektir. Tek bir sayfanın tekrarlanan görünümleri de hesaba katılır.
- Sayfalar / Oturum — Herhangi bir oturum esnasında görüntülenen ortalama sayfa sayısıdır. Tek bir sayfanın tekrarlanan görünümleri sayılır.
- Ortalama Oturum Süresi — Herhangi bir oturumun ortalama olarak ne kadar sürdüğü.
- Hemen Çıkma Oranı – Kullanıcıların sitenizi daha giriş sayfasından hemen terk ettiği ziyaretlerin yüzdesidir.
- Yeni Oturumlar – İlk ziyaretlerin yüzdelerinin tahmini.
- Hedefler – Kullanıcıların bazı işlemleri web sitenizde ne sıklıkla yaptığını görmenizi sağlar.
- Dönüşümler – Web sitenizdeki hedeflerin tamamlanma sayısı anlamına gelmektedir.
- Kampanyalar — Yönlendirme trafiğiniz ile ilgili daha fazla bilgi toplamanız amacı ile web sitenizde bulunan herhangi bir URL’ye parametre eklemenizi mümkün kılar.
- Edinme — Kullanıcıları nasıl elde ettiğinizdir.
- Davranış – Bu veriler içeriğinizi geliştirmeniz konusunda size yardımcı olur.
Google Analytics Ana Sayfası
Google Analytics’e giriş yaptığınız zaman hesabınızda ayarlamış olduğunuz bütün web sitelerinin listesini göreceğiniz Ana Sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu liste; hemen çıkma oranı, oturum sayısı, ortalama oturum süresi ve hedef dönüşüm oranı gibi bazı temel verileri sunar. Google Analytics nedir konumuza devam edelim.
Eğer birden çok web sitesine sahipseniz herhangi bir alan adını aramak amacıyla tarih aralığının altında bulunan arama kutusunu kullanabilirsiniz. Eğer sadece işletmeniz adına en kritik alanları görüntülemek istiyorsanız bunları bir yıldızla işaretledikten sonra Göster ayarlarını sadece yıldızlı web sitelerini görüntüleyecek şekilde yapabilirsiniz.
Belirli bir zaman aralığındaki verilerinizi öğrenmek için tarih aralığını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda ortalama oturum süresini, oturumdaki değişiklikleri, hemen çıkma oranını ve hedef dönüşüm oranını görmek için bir önceki zaman aralığı ile geçerli zaman aralığını karşılaştırabilirsiniz.
Hangi web sitenizin ne kadar trafik ve dönüşüm sağladığını görmek; her bir web sitesinin verileri, karşılaştırılan zaman aralıklarını yansıtacak şekilde değiştiği için oldukça basittir.
Google Analytics Raporlama
Kitleye genel bakış verileriniz Google Analytics Raporlama sayfasında bulunur.
Ekranın üst bölümünde; Ana sayfa, Raporlama, Özelleştirme ve Yönetici bölümü bulunan temel Google Analytics menü çubuğunu görürsünüz. Sağda, eğer varsa Google Analytics hesabınız üzerindeki başka bir web sitesine geçebilirsiniz.
Sol kenar çubuğu üzerinde belirli raporları bulmanızda size yardım edecek bir arama kutusu bulunur.
Gösterge Tabloları – Dashboard
Gösterge tabloları, widget’lar vasıtasıyla Google Analytics verilerinizin özelliştirilmiş görünümlerinin oluşturulması konusunda size yardım eder. Bu, standart raporlarınızda gezinmek zorunda olmadan belirli veri alt kümelerini görmek için harika bir yoldur.
Kısayollar
Kısayolları basitçe favori Google Analytics raporlarınıza bağlantılar olarak tanımlayabiliriz. Google Analytics’te, sıklıkla tekrar ziyaret etmek istediğiniz ya da ziyaret etmeniz gereken belirli bir veriyi görüntülediğiniz zaman, üstteki Kısayol bağlantısına tıklayın. Böylece ileride yeniden başvurmak üzere kısayollar menünüze yerleşmiş olur.
Gerçek Zamanlı Veriler ve Genel Bakış
Eğer şu an web sitenizde kimlerin olduğunu merak ediyorsanız bu verilere gerçek zamanlı veriler aracılığıyla anında erişebilirsiniz.
Anlık sitenizde bulunan kullanıcıların sayfa görüntülemelerini, etkin sayfalarını, konumlarını ve çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz.
Dönüşüm Raporları
Kitle, Edinme, Davranış ve Dönüşümler kısımlarında Google Analytics verilerinizin dönüşüm raporları bulunur. Bu raporlar; kullanıcılarınız, trafik kaynaklarınız, içerik ve hedef tamamlamalarınızla alakalı çok detaylı raporlardır.
Tag : Google Analytics nedir?
Google Analytics nedir? sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.