Eski ismi Google Webmaster Tools olan Google Search Console, web sitesi sahiplerine Google tarafından sunulmuş tamamen ücretsiz olan bir araçtır. Sitenizin Google aramaları sonucunda sergilediği performansı bu aracı kullanarak kolayca analiz edebilirsiniz. Peki, Google Search Console nedir? Başlayalım…
Bunlara ek olarak bu araç web sitenizin öne çıktığı aramalar, backlink’ler ve site trafiği gibi çok çeşit konu üzerinde önemli verilere ulaşabilmenizi mümkün kılıyor.
Özetle, web sitenizin yüksek performans sergilediği noktaları kolayca görebilirsiniz. Bunun sonucunda da SEO iyileştirmelerini çok daha başarılı bir şekilde yapabilirsiniz.
Bunlarla birlikte Google aramalarının sonucunda web sitenizin çeşitli hatalar veriyor olması muhtemeldir. Google Search Console aracılığıyla bu tür hataların tespiti de oldukça basittir. Böylelikle siteniz ile ilgili oluşan teknik hataların tespitini Google Analytics, Google Trends, Google Tag Manager ve Google Ads ile entegre bir biçimde yaparak bunları düzeltebilirsiniz.
Google Search Console Nasıl Kullanılır?
Google Search Console’u kullanabilmeniz için doğal olarak, yapmanız gereken ilk şey Google Search Console’a sitenizi eklemek olacaktır.
1. ADIM: Özellik Ekle
Google Search Console’a giriş yapınca özellik ekleme butonuyla karşılaşacaksınız. Yeni Search Consol’un sol üst bölümünde ‘mülk ekle’ menüsünü göreceksiniz. Aslında burada sözü edilen mülk, web sitenizin ta kendi.
2. ADIM: Search Console Üzerinden Site Doğrulama ve Onaylama
Sitenizi “Mülk Ekle” bölümünden ekleyin. Daha sonra Google, sitenizin sahibinin siz olup olmadığınızla ilgili onay isteyecektir. Nihayetinde başka kişilerin kendi web sitemizin Search Console paneline girmesi isteyeceğimiz türden bir şey olmaz.
3. ADIM: Tercih Edilen Domainin Seçilmesi
İşin bu noktasına gelindiğinde Search Console ve Google Analytics entegrasyonu adına yapmanız gereken çok önemli bir işlem bulunuyor. Bu işlem hangi domain adresini tercih etmek istediğinizi belirlemektir. Peki bu neden bu kadar önemli?
Google çoğunlukla sitenizin arama sonuçlarında nasıl görünmesini istediğinizi bilir.
Örnek olarak; “www.xyz.com” veya yalnızca “xyz.com”
Gene de Google’a hangi adresi tercih ettiğinizi belirtmekte fayda vardır. Çünkü bir kişi sitenizi link gösterdiği zaman eğer farklı bir görünüm tercih etmişse, bu durum Google’ın eksik işlem görmesiyle sonuçlanabilir.
Bu durumu basit bir örnekle açıklayalım. Mesela tercihinizin xyz.com olduğunu varsayalım. Google site isminizi tercih ettiğiniz domaine göre indeksler. Fakat başka bir site sizi www.xyz.com şeklinde link gösterdiği zaman Google tarafından işleme tabi tutulmaz.
Oldukça önemli bu tercih ayarını yapmak için Google Search Console’da ayarlar sekmesini açın. Buradan ‘site ayarları’ seçeneğine tıklayın. Google bu noktada size tercih etmek istediğiniz domain görünümünü soracaktır. Tercihinizi belirledikten sonra işaretleyip kaydedin.
SEO Başarısı Elde Etmek İstiyorsanız Google Search Console’u Nasıl Değerlendirmeniz Gerekir?
Bu sorunun iki tane genel cevabı vardır:
- A) Gözlem (Performans ile URL Denetleyici)
B) İndeks (Site Haritaları ile Olay Kayıtları)
Bu iki başlık başta olmak üzere; mobil kullanım, güvenlik raporları ve backlink analizleri gibi daha küçük etkenlere de değineceğiz.
Hazırsanız ilk maddeyle başlayalım!
- Gözlem (Performans ile URL Denetleyici)
- URL Denetleyici aracını kullanarak web siteniz üzerindeki URL’leri basit ve hızlı bir biçimde gözlemleme imkanına sahip olabilirsiniz.
Örnek olarak; sayfalarınızın istediğiniz biçimde indekslenip indekslenmediğini merak ediyorsanız, sayfalarınızın mobile uyumlu olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız ya da sayfanızın XML site haritasına (Site Map) eklenip eklenmediğini merak ediyorsanız URL denetleyici aracını kullanabilirsiniz.
Bu aracı kullanarak bu ve bunun gibi birçok problemi kendi ekseni içerisine alan çok kapsamlı bir URL denetlemesi yapmanız mümkündür.
İşinize yaraması açısından Search Console anahtar kelime performans ölçümlerini incelemek sizin için son derece faydalı bir etkinlik olacaktır.
Aynı zamanda performans sekmesini açtığınız zaman ekranın alt kısmında “Sorgular, Sayfalar, Ülkeler, Araçlar, Arama Görünümü” gibisinden ek sekmelerle de karşılaşacaksınız.
Sorgular Kısmı
Sorgular bölümünden anahtar kelime performansınıza dair çok önemli ipuçları elde edebilirsiniz. Aynı zamanda içeriklerinizi ne şekilde iyileştirebileceğinizle ilgili de analizler yapabilirsiniz.
Sayfalar Kısmı
Sayfalar bölümünden web sitenizde yer alan sayfaların her birinin genel performansını kolay bir şekilde gözlemleme imkanına sahip olabilirsiniz.
Ülkeler Kısmı
Ülkeler bölümünü kullanarak, isminden de anlaşılacağı üzere, web sitenizde bulunan sayfaların performansının hangi ülkelerde nasıl olduğunu görebilirsiniz. Ülke seçiminin Google tarafından kaldırılması düşünülmektedir. Önümüzdeki süreçte bu araç etkisiz olacaktır. Hreflang etiketi daha fazla önem kazanacaktır. Hreflang etiketi google botlarına o sayfanın hangi dilde olduğunu söyleyen bir koddur.
Araçlar Sekmesi
Araçlar sekmesi dendiği zaman aklınıza öncelik olarak mobil cihazların gelmesi muhtemeldir. Mobilin her geçen gün çok büyük bir hızla yükselen trendini duymayan artık kalmadı. Bu nedenden dolayı, sitenizin performansını akıllı telefonlar, tabletler ve benzeri mobil cihazlar adına da denetlemeniz ve iyileştirmeniz size fayda sağlayacaktır.
Arama Görünümü
Arama Görünümü, Web Light Teknolojisiyle alakalı bir terimdir. Sitenizi ziyaret eden kişiler, sitenizi iki farklı biçimde görebilirler.
Bunların biri web sitenizin sizin de bildiğiniz şekli olan doğali geliştirilmiş halidir.
Diğeri ise zayıf internet bağlantısına sahip olan kullanıcılar için Google’ın tercih etmiş olduğu sade görünüm.
Bir örnek vermek gerekirse Google, eğer bir mobil kullanıcının internet bağlantısı yavaş ise, sitenizi ona sadeleştirerek gösteriyor. Burada sadeleştirilmiş görünüm hakkında sizin yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Kısacası tümüyle Google’a bağlı, otomatik olarak ilerleyen bir uygulamadır.
Bu Analizler, SEO Başarısı Amacıyla Avantaja Nasıl Dönüştürülür?
Google Search Console üzerinden elde ettiğiniz verileri doğru bir şekilde değerlendirdiğiniz zaman SEO alanında çok büyük avantajlar elde edebilirsiniz.
Öncelik olarak öbürlerine kıyasla daha önemli olan ‘sorgular’ sekmesi verilerinden bahsedelim. Bu sekmedeki datayı incelediğiniz zaman web sitenizin hangi anahtar kelimelerle indekslendiğini görmüş olursunuz. Bu da elinizde bulunan hazinenin farkındalığına sahip olduğunuz anlamına gelir. Bu veriler aracılığıyla size SEO başarısı getirecek olan potansiyelin ne ve nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.
Şimdi bunu daha iyi anlamanız için birkaç örnek üzerinden somutlaştıralım. Sitenizin ya da belirli sayfaların görünümünü sürekli artıran bir anahtar kelimenin varlığını düşünelim. Fakat buna karşın tıklanma oranları beklenenin altında seyrediyor.
Bu türden bir senaryo akıllara öncelikle şunu getiriyor: Güzel haber şu ki web siteniz kendisine Google’da ilk sayfada yer edinmiş. Fakat ilk sayfadaki sırası 8. Veya 9. Olabilir. Keşke öyle bir şey yapabilsem de bu durum tersine dönse ve daha çok tıklama alsam dediğinizi duyar gibiyim. Endişelenmeyin, yapabileceğiniz bir şey elbette var.
Site otoriterliği arama sonucu sıralaması bakımından değerlendirildiği zaman oldukça güçlü bir faktördür. Az önce bahsedilen senaryoda site otoriterliğini sıralamasının yükselmesini istediğiniz sayfaya yönlendirmek olacaktır.
Bunu, web sitenizde bulunan sayfaları sıralamasının yükselmesini istediğiniz sayfaya yönlendirerek yani link vererek yapabilirsiniz.
İç linkler genellikle iç SEO başarısı açısından tek başına herhangi bir anlam ifade etmezler. Bu nedenden dolayı doğal yollardan backlink desteği yaratmanız sizin adınıza faydalı olacaktır.
Google için bütün iç linkler aynı değerde değildir. Web sitenizde kullandığınız iç linklerin mutlaka şu 2 özelliğe sahip olması gerekir:
- İlgililik (Tutarlılık)
- SEO performansı açısından güçlü bir link olması
Google Search Console, sizlere backlinklerle alakalı bu ve benzeri değerlendirmeler yapabilmeniz amacıyla veriler sunuyor. Bu datayı bağlantılar sekmesine giderek kolayca analiz edebilirsiniz. İç bağlantılar ile dış bağlantıları kolay bir şekilde detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Daha öncelerinde SEO başarısı elde etmek için Google Search Console’u değerlendirme konusunda nasıl hareket etmelisiniz sorusunun iki genel cevabının bulunduğunu belirtmiştik. Bunlardan ilkinin cevabını “Gözlem (Performans ile URL Denetleyici)” başlığı altında vermiş olduk. Şimdi ikinci genel cevaba bir göz atalım…
İndeks (Site Haritaları ile Olay Kayıtları)
Google bot’ları genelde web sitenizdeki bütün alanları (kodlar vb.) ziyaret eder ve indeksler. Fakat bazı zamanlarda siz hiç farkında olmasanız bile siteniz üzerindeki teknik hataların arttığı görülebilir. Eğer uzun bir süre bu yanlışları düzeltmezseniz mevcut hatalar durmadan artan bir eğilim göstererek çoğalır. LSI makale tekniği ile üretilen içeriklerinizin daha hızlı index almasını istiyorsanız google search console bu konuda da size yardımcı olacaktır. Eskiden günlük 100 URL index hakkı varken günümüzde bu hak günlük 20’ye düşürülmüştür.
Kapsam sekmesine geldiğiniz takdirde 4 farklı alan göreceksiniz. Bunlar:
- Hatalar: Sitede hata veren sayfaların görülmesini sağlar. Örnek olarak 404 hataları vb.
- Uyarılarla Geçerli Hatalar: Her ne kadar Google genellikle bu tür hataları çözümlese de yine de bunları teknik bir hata kategorisinde düşünmek doğru olacaktır.
- Geçerli: Bu alanda her şey yolunda gitmektedir. Düzeltilmesi gereken herhangi bir teknik sorun bulunmamaktadır.
- Hariç Bırakıldı: Google’ın bazı sayfalarınızı değerlendirme dışı tutmasını istediğiniz zaman belirli teknik yöntemler uygulayarak (noindex) bu sayfaların değerlendirilmemesini sağlayabilirsiniz. Bu sekmeyle bu tür işlemlerin başarısını kontrol edebilirsiniz. Bazı durumlarda da Google bazı sayfalarını kendine has bir değerlendirme yaparak indeks dışı tutabilir.