Google Tag Manager (GTM), Web sitenize eklemeniz gereken scriptlerin ve etiketlerin tek bir noktadan yönetilmesini sağlayan ücretsiz bir araçtır. Sitenize eklemeniz gereken bütün kodları ve etiketleri etiket yöneticisini kullanarak tek bir panel üzerinden ekleyebilir, hangi etiketlerin hangi koşullarda tetikleneceğini belirleyebilirsiniz. Googe Tag Manager yalnızca Google ürünlerinin kullanımı ile sınırlı kalmaz. Criteo, Crazy Egg gibi 3.parti toolların entegrasyonlarını Google Tag Manager’i kullanarak gerçekleştirebileceğiniz gibi custom html etiketleri ekleme imkanınız da vardır. Ayrıca GTM kullanarak web sitenizde bulunan etiketlerin karışıklığını en aza indirebilirsiniz. Google SEO ile ilgilenenler marketing işlerine de meraklıysa bu aracı mutlaka kullanmalılar. Peki, Google Tag Manager nedir?
Google Tag Manager nedir, nasıl kullanılır?
GTM kullanarak etiketlerinizin kontrolünü kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin GTM kullandığınız zaman;
- Etiketlerinizin hangi zamanlarda tetikleneceğini seçme,
- Etiketlerinizin hangi zamanlarda tetiklenmeyeceğini seçme,
- Web sitenizde bulunan hangi sayfalarda etiketlerin tetikleneceğini ya da tetiklenmeyeceğini belirleme,
- Web sitenizde olan olayların hangilerinin sonucunda etiketlerinizin tetikleneceğini belirleme gibi imkanlara sahip olursunuz.
Web sitesine erişimi bulunmayan pazarlamalar için de Google etiket yöneticisi (GTM) büyük kolaylık sağlar. İlgili etiketleri IT ekibini beklemeden kolay ve hızlı bir biçimde etiketleri yönetebilirsiniz. Basit bir şekilde web sitenizi GTM kullanmadan izlediğinizi düşünün. Küçük bir etkinlik oluşturmak isteseniz bile Google Analytics kodunda bir şeyleri değiştirmek için vakit kaybetmeniz gerekecekti.
Google Tag Manager Nasıl Çalışır?
Google Tag Manager’in çalışması temelde yalnızca bir tek etiket üzerinden gerçekleşir. Oluşturmuş olduğunuz etiketi web sitenizin bütün sayfalarına eklemeniz gerekmektedir. Daha sonra 3.parti etiketler dahil olmak üzere eklemek istediğiniz bütün etiketleri Google Tag Manager hesabınızı kullanarak ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda bir Google Tag Manager hesabı üzerinden birden fazla web sitesi ya da mobil uygulama için etiket oluşturmanız mümkündür.
Google Etiket Yöneticisi (GTM) 3 ana kısımdan oluşmaktadır
- Etiket: Genelde JavaScript içerikli kodları web sitenize eklemenizi sağlar. Etiketlerinizi GTM hesabınız üzerinden Container oluşturduktan sonra eklemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca Tag Manager custom html etiketlerini de destekler niteliğe sahiptir. Desteklenmeyen etiketleri görmek için Google Tag Manager yardım sayfasına göz atın.
- Tetikleyiciler: Etiketlerinizin hangi sayfada, hangi koşullarda tetiklenip tetiklenmeyeceğini belirler. Mesela AdWords dönüşümlerini takip etmek istiyorsanız web sitenize eklemeniz gereken kodun yalnızca teşekkürler sayfasında tetiklenmesini sağlamanız gerekiyor.
- Değişkenler: Değişkenlerin, tetikleyiciler tarafından kullanılan değerler için kullanıldığını görürüz. Etiket yöneticisi hesabınızın içinde birçok değişken standart olarak bulunabildiği gibi yine de kendi kurallarınıza göre yeni değişkenlerde tanımlamanız mümkündür.
Google Tag Manager ile Google Analytics Kurulumu
- GTM hesabınızın ana sayfası üzerinden yeni hesap sekmesine tıklayın. Daha sonra hesabınızın ismini, eklemek istediğiniz web sitesinin URL bilgilerini doldurarak hesabı oluşturun.
- Hesabı oluşturduğunuzda web sitenize kesinlikle eklemeniz gereken bir kod alacaksınız. Size verilen kodun web sitesinin bütün sayfalarına eklenmesi gerekmektedir. Yalnız kodu body etiketinin içerisine eklediğinizden emin olmanız gerekir.
- Şimdi sıra Google Analytics hesabı oluşturmada. Eğer GTM kodunu web sitenizin bütün sayfalarına eklediğinize ve gerekli kontrolleri yaptığınıza eminseniz Google Analytics’te oturum açın. Hesabınızın yönetici kısmından yeni hesap ekle sekmesini tıklayın.
- Daha sonra izlemek istediğiniz web sitesiyle alakalı bilgileri ekleyin. Böylece Google Analytics kodunu alabilirsiniz.
- İzlemek istediğiniz veriyi seçin.
- Hesabınızın ismini belirleyin.
- Web siteniz için bir isim belirleyin.
- Web sitenizin URL’ini girin.
- Bir kategori seçin.
- Raporlamada kullanılacak olan zaman aralığını seçin ardından Analytics kodunu al butonunu tıklayın. Google Analytics’i Aşama 3 ve 4’te standart olarak kurduk. Eğer Google Tag Manager kullanmış olmasaydık bize verilen kodu web sitesinin bütün sayfalarına eklediğimiz zaman Google Analytics hesabınız çalışmaya başlayacaktı. Ama biz ilk iki adımı kullanarak web sitemize bir GTM etiketi yüklediğimiz için Google Analytics kodunu siteye eklemek zorunda değiliz. Burada bize gereken tek şey bize Google Analytics’in vermiş olduğu Tracking ID (izleme kimliği) olacaktır.
- İzleme kimliğini aldıktan sonra Google Tag Manager hesabınız üzerinden etiket oluşturmaya başlayabiliriz. GTM hesabınızın ana ekranını kullanarak ‘Yeni Etiket’ sekmesini tıklayın. Açılan ekranda Etiket ayarları ile tetikleyici seçeceğiniz bir bölüm ile karşılaşacaksınız.
- Etiketin yapılandırılması:Etiketi yapılandırmak için etiketin üzerine tıklayın, ardından sağda açılacak olan menü üzerinden Universal Analytics’i seçin. Ardından sizden izleme kimliğini girmeniz istenecek. Google Analytics hesabınızın izleme kimliğini buraya girmeniz gerekiyor.
- Tetikleyici:Etiketinizi yapılandırdıktan hemen sonra bir tetikleyici belirlemelisiniz gerekiyor. Kısaca Google Analytics’i hangi koşullarda sayfalarda etkin olacağını sisteme söyleyeceğiz. Google Analytics etiketini bütün sayfalarda aktif etmeniz gerekiyor. Tetikleyici kutusunun üstüne tıklayıp Tüm Sayfalar’ı seçin ve sağ üst kısımdan etiketi kaydedin. Etiketi kaydetmek istediğiniz zaman sistem sizden etikete herhangi bir isim vermenizi isteyecek.
- Artık her şey bütünüyle tamam. Google Analytics hesabınızın verileri toplamasını, GTM hesabının sağ üst sekmesinden etiketi yayınlayarak sağlayabilirsiniz. Ayrıca etiketin doğru bir şekilde eklenip eklenmediğini kontrol etmek adına ön izleme modunu aktif edebilirsiniz. Google Search Console, Google Analytics ve Google Tag Manager birbirine bağlanabilmektedir.
GTM ile Ads Dönüşüm Takibi
- Google Adwords hesabınız üzerinden oturum açtıktan sonra üst menüde yer alan ayarlar sekmesinin altından dönüşümleri seçin.
- Dönüşümler ana sayfasını açın. Ardından dönüşüm ekle sekmesini tıklayın.
- Eklemek istediğiniz dönüşümün türünü seçin. Biz örneğimizde web sitesi üstünden yapılan satışları ele alacağız. Bu nedenle web sitesini seçiyoruz.
- Karşınıza izlemek istediğiniz dönüşümün ayarlarını belirleme fırsatı bulacağınız bir ekran çıkacak. Bunu doldurmalısınız.
- İsim: Dönüşüme vereceğiniz ismi girin.
- Değer: Dönüşümlerinize bir değer vermek istiyorsanız burada belirtebilirsiniz.
- Sayım: Dönüşümleri nasıl sayacağınızı belirleyin.
- Dönüşüm Aralığı: Dönüşümlerin hangi süre ile sayılacağını belirleyin.
- Kategori: Dönüşümün türüne karar verin.
- Dönüşümlere ekle: AdWords metriklerine dönüşümlerin eklenmesini sağlar.
- İlişkilendirme modeli: Dönüşümleri sayacağı ilişkilendirme modelini belirler.
- Dönüşüm ayarlarını doldurduysanız dönüşüm kodunu oluşturabilirsiniz. google_conversion_id ve google_conversion_label değerleri AdWords dönüşümlerini izlemek için gereklidir.conversion label: DEIBCPSbimoQv_Jg6AM
conversion id = 1023998463 - Bu aşamanın ardından Google Tag Manager üzerinden işlemler yapmayı sürdüreceğiz. Eğer GTM hesabınızı daha önce kurmamışsanız GTM ile GA kurulumu yazısında verilen ilk iki adımı yerine getirmeniz gerekiyor.Google Tag Manager hesabınıza girip yeni etiket ekleme sekmesini açın. Hemen ardından tetikleyicileri belirlemeye ve etiketi yapılandırmaya başlayabilirsiniz.
- Tetikleyici belirleme: Dönüşüm etiketini kullanıcıların dönüşümü tamamladığı zaman yönlendirildikleri teşekkürler sayfasında tetiklenecek bir biçimde ayarlamanız gerekmektedir.
- Etiketin Yapılandırılması: Bunlardan sonra etiket yapılandırmasını tıklayın ve ardından Adwords dönüşüm izleme seçeneğini seçin.Son olarak, daha öncesinde AdWords paneli üzerinden aldığımız conversion id = 1083998256 ve conversion label: DEIBCPSbimoQv_Jg6AM’i bu kısma ekliyor ve etiketi kaydediyoruz.
- Artık oluşturduğunuz etiketi yayınlayabilirsiniz. Yeni bir etiket yayınladığınız zaman mutlaka ön izleme modunda bir test yapmanız sizin yararınıza olacaktır.