Rank Math SEO eklentisi nasıl kurulur? konusunda bilgi verelim. Önünüzde eklentiyi kurmanız için iki farklı yol var. Başlayalım!..
- WordPress admin paneli üzerinden eklentiler sekmesine gidin ardından arama bölümüne RankMath yazarak eklentiyi indirin. ( Son verilere bakarsak 1 milyondan fazla kurulumunun bulunduğunu görebiliriz.
- The #1 WordPress SEO Plugin in 2022 – Rank Math adresine giderek sağ üst köşede yer alan “Download” sekmesine tıklayın ve eklentiyi manuel şekilde indirin. Gerek FTP yardımı ile gerekse de admin paneli üzerinden eklenti ekleye tıklayarak Rank Math SEO eklentisi kurulumunu kolaylıkla gerçekleştirmeniz mümkündür.
Eklentinin yüklenmesinin ardından karşınıza Kolay, gelişmiş ve özel mod şeklinde 3 farklı öneri çıkacaktır. SEO ayarlarını en iyi şekilde yapmak istiyorsanız özel mod ya da gelişmiş seçeneklerini kullanmanızı tavsiye ederiz.
Rank Math Pano modülü üzerindeki hizmetler
Bazı özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- AMP
- 404 hata kodu ekranı
- Resim SEO
- Yerel SEO / Bilgi Grafiği
- İstatistikler
- Yönlendirmeler ( 301 veya 302 )
- Rol yöneticileri
- Schema / Yapısal veriler
- SEO Analiz ekranları
- Site Haritaları
- Google Web Hikayeleri
- WooCommerce
Gibisinden fazlaca modülü bulunmaktadır. Bunlar çok önemlidirler.
Peki bu özellikler nasıl kullanılabilir? Rank Math SEO ayarları en doğru biçimde nasıl yapılır?
Rank Math SEO ayarları
Yoast SEO ya da All in One SEO eklentilerini kullanıyorsanız birçok ücretli özelliğin bulunduğunu göreceksiniz fakat Rank Math SEO eklentisinde bu özellikler tamamen ücretsizdir.
İlk olarak pano üzerinden özellikle kullanmak istediğiniz modüller varsa bunları aktif hale getirmeniz gerekmektedir.
Sonrasında ise ince ayarları yapmaya başlayabilirsiniz.
İstatistikler
Google Search Console aracılığı ile kelime takibi yapmak için hesabınıza yetki verebilirsiniz. Böylelikle kelimelerinizin takibini kolayca yapabilirsiniz. Kullanıcılara ücretsiz bir şekilde kelime takibi yaptırabilmesi Rank Math SEO’nun sunduğu en güzel özelliklerden bir tanesidir.
Hesabınızı bağladıysanız sayfalarınızı ve kelimelerinizin sıralamasını takip etmeniz mümkün hale gelir.
Rank Math SEO – Genel ayarlar
Strip Category Base: Eğer kategori yapısını kullanmaktaysanız ve URL’den ‘category’ yazısının kalkmasını istiyorsanız bu bölümü aktif hale getirmelisiniz.
URL yapısının daha kısa olması adına bu özelliği aktif olarak kullanabilirsiniz.
Ekleri yeniden yönlendirme: Bu uzantıyı aktif ederek resim uzantılarının her birinin farklı bir index oluşturmasını engelleyebilirsiniz.
Redirect Oprhan Attachemts: Blogunuzun kurulu olduğu adresi yazmanız gerekmektedir.
Nofollow Dış Bağlantılar: Eğer sitenizden dışarıya bir link verme amacınız varsa ve hepsinin nofollow olmasını istiyorsanız burayı aktif edebilirsiniz.
Nofollow Domains: Buradaki listeye domainleri, yalnızca belli sitelere nofollow link vermek istiyorsanız, ekleyebilirsiniz.
Dış Bağlantıları Yeni Sekmede Aç: Ziyaretçiler yazınızı okurken herhangi bir linke tıkladığı zaman bunun yeni sekmede açılmasını istiyorsanız bu kısmı aktif etmeniz gerekmektedir.
Gezinti Çubuğu (Breadcrumb)
Temaların birçoğunda Breadcrumb schame.org’u halihazırda gelmektedir. Bu sebepten ötürü öncelikle temanızı inceleyin eğer hazır halde gelmemişse buradan sayfa işaretli yollarını aktif hale getirin.
Görseller
İçerikte kullanmış olduğunuz resim dosyalarında başlık ve alternatif metinlerin eksik olması halinde otomatik doldurulmasını sağlar.
Fakat size tavsiyem bunu manuel olarak çözmeniz şeklinde olacaktır. Bir içerikte ne kadar fazla görsel kullanılırsa onlara otomatik olarak başlık atmak bir o kadar zararlıdır. Bu kısmı kapalı tutabilirsiniz.
Web Yöneticisi Araçları
Google Search Console, Baidu, Bing Webmaster Araçları, Yandex, Pinterest, Alexa gibi yerlerin doğrulama kodlarını bu kısma girerek hesabınızı doğrulayabilirsiniz.
Robots.txt sayfasını düzenleme
Robots.txt dosyanıza FTP ile uğraşmadan direkt olarak bu panel üzerinden erişebilirsiniz. İsterseniz robots.txt sayfasını özelleştirerek gereksiz bütün sayfalarınızı disallow edebilirsiniz.
.htaccess dosyası düzenleme
Gene aynı şekilde FTP dosyaları ile uğraşmadan .htaccess dosyalarına erişim sağlamak istiyorsanız bu paneli kullanabilirsiniz.
Cacheleme, gzip, yeniden yönlendirme gibi bölümleri bu kısımdan düzenleyebilirsiniz.
404 monitör
Sitenize giriş yapmak isteyen fakat 404 sayfasına ulaşan kullanıcıları direkt olarak bu monitör üzerinden görebilirsiniz.
URL, tıklamalar ve erişim zamanı gibi bütün önemli bilgilere buradan net bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Yönlendirmeler
Yönlendirmelere nasıl davranışlar atayacağınıza bu sekme üzerinden karar verebilirsiniz.
İsterseniz kullanıcılara sabit bir 404 sayfası sunabilir ya da ana sayfaya veya özel bir sayfaya yönlendirebilirsiniz.
301 kalıcı, 302-307 geçici, 410 içerik silindi, 451 yasal sebeplerden ötürü kullanılmayan içerik olarak yönlendirme türünü belirleyebilirsiniz.
Dilerseniz de otomatik yönlendirmeyi aktif hale getirebilirsiniz.
Rank Math Global Meta ayarları
Arama motorlarının sayfaları indekslemesini ve SERP’te göstermesini istiyorsanız bu kısımda yalnızca dizin seçeneğini aktif olarak kullanabilirsiniz.
No Follow: Bu kısmı aktif ettiğiniz takdirde arama motorları sayfalardaki linkleri takip edemez.
Dizin yok: İçeriği indekslemesini fakat sonuçlarda göstermemesini sağlar.
Boş Kategori ve Etiket Arşivini İndexleme: Genelde bu kısmı aktif etmeniz tavsiye edilir.
Boş arşivlerin noindex’e ayarlanması için kullanışlıdır. Ayrıca ince içerikli sayfaların endekslenmesini ve sayfa sıralamasının seyreltilmesini önler.
Yerel SEO ayarları
Panel üstünden yerel SEO ayarlarınızı yapmak sizlere avantaj sağlayacaktır.
- Kişi veya kuruluş
- Adınız
- Logonuz
- Link adresiniz
- E-mail bilgileriniz
- Adres bilgileriniz
- Çalışma saatleriniz
- Telefon numaranız
- İletişim sayfalarınız
gibi bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmanız Yerel SEO çalışmalarınız açısından çok büyük önem taşımaktadır.
Sosyal Meta
Sosyal meta verilerinizi Facebok sayfa adresiniz, uygulamalarınız veya Twitter bilgilerinizi buraya girerek oluşturabilirsiniz.
Yazı biçimleri
Bu kısımda Biçim Arşivler Robots Meta kısmını aktif ederek “Dizin yok” seçeneğini kullandığınız zaman gereksiz uzantıların indexlenmesini engellemiş olursunuz. LSI makale tekniği ile oluşturulmuş içerikleri Rank Math ile çok kolay optimize edebilirsiniz.
Yazarlar
Yazarlarınızın indexlenmesi için bu bölümü aktif hale getirmelisiniz. İsterseniz yazar tabanı bölümünden de author URL’ini yazar olarak değiştirebilirsiniz.
Çeşitli Sayfalar
404 sayfaları, Tarih arşivleri, , page 1, page 2, arama sayfaları, sayfalandırılmış sayfalar gibi bölümleri Google’a kapatabilirsiniz.
Tümünü bu kısım üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. Fakat genellikle tamamının devre dışı bırakılması tavsiye edilir. Gereksiz bütün sayfaların arama motorlarına kapatılması gerekir.
Yazılar
Yazı içeriğinizin bütün schame ve görünüm ayarlarını bu kısımdan yapabilirsiniz. Eğer blog yazısı giriyorsanız Schame türünü makale olarak seçmeniz gerekir.
Makale türünüyse Blog Gönderisi olarak ayarlamalısınız.
En son olarak da en alt kısımda bulunan SEO Meta Kutusu Ekle bölümünü aktif hale getirerek de yazılarınızla alakalı meta kutularına yazı içeriğinizden erişebilirsiniz.
Portfolio
Eğer çok önemli verileriniz bulunmuyorsa, kullanıcıya fayda sağlayacak nitelikte bilgileriniz yoksa ve sizin için önemli değilse genellikle arama motorlarına kapatılması önerilir.
Kategoriler
Eğer kategoriler sizin için önemliyse bu kısmı aktif hale getirmelisiniz. Bütün kategorileri gerçekten bilgi barındıran içeriklerle zenginleştirmeli ve değer sağlamalısınız. İçi boş olan kategorileri indexletmemeniz gerekmektedir.
Etiketler
Uzun süredir tartışılan konulardan biri etiketlerdir. Etiketlerin indexlenmesinin gerekli olup olmadığı her zaman tartışılır. Düzgün bir yapıda kullanıldığı takdirde tercih edilebilir.
Mesela, Facebook etiketi kullandınız diyelim. Birçok Facebook haberini bu etiket altında sıraladınız. Bu etikete tıklayan bir kişi boş bir içerik yerine dolu dolu haberlerle karşılaştığından ötürü sorun olmaz. Fakat değer sağlamayan faydasız sayfalar varsa kesinlikle kullanılamaması gerek. Bu sebeple etiket kullanımı genellikle tavsiye edilmez.
Rank Math Site Haritaları (Site Map)
Site Haritası Başına Linkler: Her site haritasında bulunan maksimum bağlantı sayısı anlamına geliyor.
Site Haritalarındaki Görüntüler ve Öne Çıkan Görüntüleri Dahil Et kısımlarını da aktif ederseniz site haritasında görsellerinize de yer ayırmış olacaksınız.
Bu paneli kullanarak site haritasında olması gereken bütün bilgileri aktif hale getirebilirsiniz.
Site haritasında Yazılar, sayfalar, kategoriler gibi kısımlar bulunmalı. Gereksiz olan bütün bölümlerse site haritasından kaldırılmış olmalı. Buradaki ayarlamalar aslında neyi nasıl hedeflediğinizle alakalı olarak değişebilecek niteliktedir.