WordPress, ücretsiz bir şekilde web sitesi kurmak isteyenlerin kullandığı PHP programlama dili ile yazılmış bir platformdur. WordPress’in kendi içinde bir içerik yönetme mekanizması vardır ve MySQL veri tabanında web sitelerindeki veriler tutulur. Bunlara ek olarak WP yazılımları hem frontend hem de backend tarafı için tasarlanır.
WordPress nedir?
Web sitesi kurmak için wordpress programlama bilgisine sahip olmak şart mı?
Her zaman geçerli olmamakla birlikte WP’nin çok geniş içerik yönetme mekanizması ve hazır tasarım şablonları sayesinde bir kişinin web tasarlamasını herhangi bir programlama bilgisine ihtiyaç olmadan yapabileceğini söylemek yanlış olmaz. Hazır tasarımlara sahip WP yazılımlarının istediğiniz şeyleri her zaman karşıladığını görmek mümkün olmayacaktır. WP geliştiriciliği adı altında bir sektör bu nedenden dolayı doğdu. Backend tarafı için PHP frontend tarafı için ise bütün web sitelerinde karşılaştığımız HTML, CSS ve Javascript dillerinin bilinmesi WP’nin doğası gereği zorunludur.
WordPress hangi türdeki web siteler için kullanılabilir?
WordPress aracılığı ile en temel içeriklere sahip bir blog web sitesinden çevrimiçi öğrenme web sitelerine kadar birçok türde web site geliştirilebilir.
- Blog siteleri: Genellikle kişisel olmakla birlikte herhangi bir firmaya da ait olabilen bloglar, WordPress yazılımları aracılığıyla güzel tasarımlara sahip ve basitçe yönetilebilir içerik yönetme mekanizması ile kolay bir biçimde kurulabilmektedir.
- E-ticaret siteleri: E-ticaret web siteleri denildiğinde akla ilk olarak alım ve satım işlemlerinin çevrimiçi bir şekilde yapılabiliyor olması gelir. PHP tabanlı e-ticaret özelinde daha kapsamlı hale getirilmek istenirse WordPress’e e-commerce eklentisinin yüklenmesi yararlı olacaktır.
- Firma siteleri: Bir firmanın web sitesinin olması günümüzde gerekli bir hal aldı. Web siteleri firmalara daha fazla müşteriye ulaşma ve müşteri potansiyelini artırma gibi faydalar sağlayabilir. WP bu ihtiyacı karşılamada yeterli olacaktır. Ancak daha özel ve firmaya özgü web tasarımlar istendiği takdirde WP için web tasarım geliştirmek gerekecektir.
- Portfolyo siteleri: WordPress ile oluşturacağınız bir web sitesi sayesinde hem portfolyonuzu geniş kitlelere gösterebilir hem de kişisel olarak yaptığınız işleri bir çatı altında toplayabilirsiniz.
- Forum siteleri: Son zamanlar için geçerli olmasa da forumların hala aktif olarak kullanıldığını söylesek yanlış olmaz. WP tabanlı sistemler bir foruma ihtiyacı olanlar için ilk durak olabilir.
- Etkinlik/Konser siteleri: Bir web sitesi yapmak düzenlemekte olduğunuz etkinlikleri ve konserleri takipçilerinizle daha kolay ve takip edilmesi mümkün bir yolla paylaşmak isteyenlerin işini görecektir. Bu noktada da akla ilk olarak WP geliyor.
Bütün bunlara ek olarak WordPress yazılımı ile saymakla bitmeyecek çok fazla sayıda web sitesi geliştirilmekte ve kurulabilmektedir. Yazılımı buradan indirebilirsiniz : WP indir.
Neden WordPress’i tercih etmeliyim?
Ücretsiz seçenekler ile içerik ve görsel güç avantajları
WP’nin bazı tasarımları ve eklentileri ücretli olsa dahi çok sayıda ücretsiz eklenti ve tatmin edici tasarımlar barındırdığı da bir gerçektir.
Sunduğu kolaylıklar
WP kullanıcısına içerik yönetme mekanizması sayesinde web site içerisinde rahat bir hareket alanı kazandırmaktadır. Bir web tasarımını beğendiyseniz bunu birkaç dakika içerisinde web sitenize kolaylıkla adapte edebilir ve kişisel dokunuşlarda bulunabilirsiniz.
Web site güvenliği
İnternet güvenliği kavramını günümüz bilişim dünyasında çok fazla duyarız. Web siteleri günlük internet kullanıcılarının tercihlerinin önemli bir bölümünü oluşturduğundan dolayı web güvenliğinin internet güvenliğinin başında geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Açık kaynak kodlu olmasının da etkisiyle WordPress bu konuda web site güvenliği konusu baz alındığında birçok web site yazılımına kıyasla daha güvenlidir. Ancak bilindiği üzere hiçbir şey 100% güvenli olamaz.
Ücretli eklentiler ile tasarıma sonsuz müdahale avantajı
Birçok eklentisinin ve WordPress tasarımının tamamen ücretsiz olması WP’nin en iyi yanlarından biridir. Yalnız ücretli eklentilerden ve tasarımlardan kaçmak WP dünyasına girildiğinde çok mümkün olmayacaktır. Ücretli WP yazılımlarındaki güncellemelerin daha sık ve özenle yapılıyor olması bunun sebepleri arasında gösterilebilir.
WordPress’in kullanıcıya sağladığı özellikler nelerdir?
- SEO
Elbette ki günümüz web dünyasında web sitelerini ön sıralara taşıyan SEO’nun WP’de olması şaşırtıcı bir durum değildir. WordPress SEO konusunda da kullanıcılarını memnun etmektedir. Üstelik içerik yönetim paneli üzerinden rahatlıkla LSI makale yazabilirsiniz.
- Site hızı
Web sitelerinin yüklenme hızları da bir başka önemli konudur. WordPress dünyası sık sık web sitelerinin yavaşlamasına sebebiyet veren kod bloklarını optimize ederek bu konuya çözüm getirilmesine yardımcı olmaktadır.
- Mobil uyumlu ve kullanıcı dostu
Günümüz dünyasının internet kullanıcılarının davranışları incelendiği zaman bir noktanın işin seyrini değiştirdiği görülecektir. Genele bakıldığı zaman mobil cihazlar üzerinden herhangi bir web sitesini ziyaret eden kullanıcı sayısının bir bilgisayar üzerinden ziyaret edenlere kıyasla daha fazla olduğu fark edilecektir. İşte bu noktada web sitelerin responsive (mobil uyumlu) olması gerekmektedir. Mobil uyumlu web siteler WP yazılımları ile kolaylıkla kurulabilmektedir.
- Web site içeriğine özel menüler
WordPress ile web sitenizdeki menülerin tasarımlarını ve içeriklerini rahatlıkla değiştirebilirsiniz.
WordPress tema nasıl yapılır?
Önemi gitgide artan ve son derece kolay bir kullanım imkanı sunan wordpress, web geliştiricilerinin yükünü de çeşitli alanlarda hafifletmektedir. Yine de WP temalarının yetersizliği sebebiyle bazı kişiler işlevsel olması ve istediği görünümü elde etmek istemesi sebebiyle kendi WordPress alt yapılı temasını yaratmak isteyebilir.
Herhangi bir WP temasına sahip olduğunuz zaman ister istemez ücretli de olsa ücretsiz de olsa kullanmadığınız birçok özellik beraberinde gelebiliyor ve bu da karmaşa ve site yüküne neden olabiliyor. Sitenizin daha hızlı performans göstermesini ve istediğiniz esnekliği sitenize uygulamanızı istiyorsanız kendiniz tertemiz bir WordPress teması hazırlayabilirsiniz.
Her ne kadar bu yöntem size yorucu gelse de HTML, CSS ya da mümkünse PHP dillerine hakimseniz fazla kafa karışıklığı yaşamayacağınızı söyleyebiliriz.
HTML ve CSS dillerine temelde sahip olan her web geliştirici WordPress tema dosyasını kolaylıkla hazırlayabilir. Buna ek olarak PHP bilginiz de varsa tasarladığınız web sayfalarının daha dinamik olması kaçınılmazdır.
Özel WordPress tema yapmanın diğer temalara kıyasla sağladığı avantajlar
WordPress, SEO çalışmalarına çok büyük katkı sağlamaktadır. WP’yi tercih ederek Google ve diğer arama motorlarında başarılı SEO çalışmaları gerçekleştirerek sıralamanızı yükseltebilirsiniz.
Özel WP teması yapmak web sitesinin hem kendisine özgü olmasını hem de sistemin alt yapı taşımasını isteyenler için oldukça faydalı olacaktır. Tüm bu avantajlara ek olarak;
- Tamamen sektörünüze özel geliştirmek istediğiniz temayı oldukça kolay bir şekilde tasarlayabilirsiniz.
- Dilediğiniz SEO eklentisini arama motoru etkisi aracılığıyla sitenize entegre edebilirsiniz.
- Hayal ettiğiniz tüm tasarımı benzersiz ve farklı ara yüze sahip olarak oluşturabilirsiniz.
- Orijinal tema ücretine bütçe ayırmanız gerekmeyeceğinden bütçenizden tasarruf edebilirsiniz.
- HTML,CSS ve PHP dillerinde kendinizi ilerletebilirsiniz.
Özel WordPress temalar tasarlamak için yapılması gerekenler
- Öncelikle WordPress’i bilgisayarınızda çalıştırmak için yerel yani lokal sunucu gerekecektir.
- Yerel sunucu için XAMPP, LARAGON ya da WampServer kurulumunu yapmanız lazımdır.
- Yerel sunucuyu kurduktan ve WP kurulumunu tamamladıktan sonra Themes Klasörü oluşturmalısınız.
- Temanızı Themes klasöründe oluşturmalısınız.
- Herhangi bir IDE’yi bilgisayarınıza yüklemeniz kod yazabilmeniz için şarttır.
- Halihazırda mevcut olan bir web sitenizin kopyasını oluşturarak bunun üzerinden de geliştirmeler yapabilirsiniz.
- İsterseniz önceden dilediğiniz bir tasarımın ara yüzünü oluşturarak kodlamaya başlayabilirsiniz.
- WP’nin size sunduğu ana dosyaları kurduğunuz tema klasörün içerisine kurmanız gerekiyor.
- Temalarınızı düzenlediyseniz admin panelinden giriş yaptıktan sonra temanızı istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz
WordPress temasını kodlayarak oluşturma
Style.css yani Stil şablonu tema şablonuyla ilgili bilgi verecek ilk alandır.
style.css
Bu alanda temanızın adı ve genel bilgileri görünecektir. Style.css dosyasına bu kodları eklemeniz gerekmektedir.
header.php
Sitenizin body kısmını etkileyecek elemanların düzenleneceği bölüm Header alanıdır. Bu bölümde yazı boyutu, rengi ya da stil dosyaları gibi şeyler bo bölümde yer alır.
Bu bölüme menü, navigasyon veya logonuzu yerleştirmeniz gerekmektedir. Ekleyeceğiniz <?php wp_head();?> kodunu kullanmanız, WordPress’in üst alana yerleştirmesini istediğiniz tüm kodlar otomatik olarak buraya gelmesini sağlayacaktır.
footer.php
Bu dosyada body ve HTML etiketleri kapanır ayrıca sayfanın en alt kısmında kodlar bulunur. <?php wp_footer();?> kodunu WordPress’in otomatik bir biçimde kod yerleştirmesi için kullanabilirsiniz.
Herhangi bir eklenti kurmak istiyorsanız veya bu eklentinin footer alanına yerleşmesini istiyorsanız bu kodu kullanabilirsiniz.
index.php
Sayfa içeriğinizin görüntülenmesinde <?php get_header();?> ve <?php get_footer();?> kodları kullanılır.
Görünüm, Temalar kısmına tıklayarak hazırladığınız temayı görüntüleyebilirsiniz.
Temanızı özelleştirmeye başladığınız zaman bazı dosyalara ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar;
- Front-page.php (Ana sayfanızda bulunan kodlar bu dosyada yer alır.)
- Page.php (Bu dosyada Hakkımda, hizmetlerim veya iletişim sayfalarınız bulunur.)
- Archive.php (Bu dosyada blog sayfanızı düzenleyebilirsiniz.)
- Single.php (Blog yazılarınızda “devamını görüntüle” linkini açan dosyadır.)
- Functions.php (Bu dosya temanın Konfigürasyonunun düzenlenmesi için kullanılır.)
Work Medya ekibi, web sitesi tasarımı konusunda da uzman kadrosu ile sizinle çalışmak için sabırsızlanıyor.