Yoast SEO, WordPress için 2010’da Yoast isimli küçük bir Hollanda geliştirme firması tarafından geliştirildi. Firma, 2006’da Joost de Valk tarafından kuruldu ve şimdi yaklaşık 50 personel istihdam ediyor. Firma, birçoğumuz tarafından geliştirmiş olduğu SEO eklentisiyle bilinir fakat e-Ticaret eklentileri, Drupal modülleri ve video SEO eklentilerinin de bulunduğunu söyleyebiliriz.
Yoast SEO, WordPress için popülaritesi en yüksek olan WordPress SEO eklentisi olarak bilinir. Ayrıca 4 milyondan fazla web sitesi tarafından anlık olarak kullanılmaktadır. Yoast SEO’nun tecrübeli bir SEO uzmanının herhangi bir WordPress web sitesini optimize etmesi için lazım olan bütün araçlara sahip özelliklerle dolu bir eklentidir.
WordPress için Yoast SEO Nasıl Kurulur?
Yükleme işlemi aslında öbür WordPress eklentilerininkine benzer.
- WordPress web sitenizin yönetim kısmında giriş yapın.
- Soldaki menü üzerinden Eklentiler kısmına tıklayın.
- Eklentiler alt menüsü üzerinden Yeni Ekle butonunu tıklayın.
- Sağ kısımda bir arama kutusu göreceksiniz. ‘Yoast SEO’ yazarak eklentiyi aratın.
- WordPress, arattığınız terimle eşleşen eklentileri size gösterecektir. ‘Yoast SEO’ ilk sonuçta çıkmalıdır. Eklenti isminin sağ bölümünde yer alan ‘Şimdi Kur’u tıklayın.
- Eklentiyi yükledikten sonra ‘Eklentiyi Etkinleştir’ butonuna tıklayın. Hepsi bu kadar! Artık Yoast SEO eklentisini kurdunuz.
WordPress için Yoast SEO Eklentisini Yapılandırma
Yoast eklentisini kurmak gayet basittir. Ancak eklentiyi yapılandırmak ayrı bir konudur. Yoast SEO çok güçlü bir eklenti olduğundan ötürü çeşitli menü öğeler ve seçenekler bulunmaktadır. Yine de gözünüzün korkmasına gerek yok. Eklenti seçeneklerinin düzenlenmesi çok mantıklı bir şekilde yapılmıştır. Ayrıca temel yapılandırma seçeneklerini tümüyle öğrendiğiniz zaman onu kullanmak için çok hızlı bir şekilde büyüyeceksiniz. Yoast SEO eklentisinin yapılandırma sürecinde atılması gereken birkaç adım:
Menü öğelerine hızlıca göz gezdirin
Aşağıdaki kısımda her bir menü öğesinin neyi temsil ettiğini anlatan kısa bir özet bulunmaktadır. Eğer bu menü öğelerinin tamamını göremiyorsanız, Yoast üzerinden Gelişmiş Ayarları etkinleştirmeniz gerekir. Bu ayarı Genel menüsü üzerinde yer alan ‘Özellikler’ sekmesine tıklayarak yapabilirsiniz. İkinci seçenek ise ‘Gelişmiş Ayarlar’ anahtarını açıp kapatarak da aynı sonuca ulaşabilirsiniz.
- Genel: Bu kısım yararlı bir tanıtım turu içerir ve güvenlik ayarları, izleme, web yöneticisi araçlarını bağlama gibi bazı temel seçeneklerin ayarlanması konusunda size yardımcı olur. Bunlara ek olarak bu sayfayı kullanarak eklentiyi varsayılan ayarlara döndürebilirsiniz.
- Arama görünürlüğü: Bu menü aracılığıyla temel parametrelerin ayarını yapılab ve başlıklarınızı, meta etiketlerinizi özelleştirebilirsiniz.
- Sosyal: Bu kısım, web sitenizi sosyal medya profillerinizle bağlamanıza, Open Graph meta verilerini etkin hale getirmenize, Facebook meta verilerini, Twitter kartlarını ve çok daha fazlasını etkin hale getirmenizi mümkün kılar.
- Araçlar: Bu kısım, içerisinde bir toplu içe/dışa aktarma aracı ile bir dosya düzenleyici barındıran başka bir gelişmiş kısımdır.
- Premium: Premium Yoast SEO eklentisinin özellikleri konusunda daha fazla bilgiyi bu kısımdan alabilirsiniz.
- Workouts: Sitenizi bir forma sokmak ve SEO’ya uygun tutmak zor bir iş olabilir. Bu kısım adım adım SEO egzersizleri yardımıyla en çok yaşanan SEO zorluklarını üstlenerek başlamanızı sağlar.
Diğer eklentilerden SEO ayarlarını içe aktarın
Öncesinde farklı bir SEO eklentisi kullansaydınız buradaki verileri Yoast eklentisine aktarmak isteyebilirsiniz. Yoast SEO ile All In One SEO, WooThemes SEO Framework, ve HeadSpace2 dahil olmak üzere birçok SEO eklentisinden eklenti verilerini içe aktarmanız mümkündür.
- Yoast menüsü üzerinden Araçlar bölümüne gidin
- İçe Aktar ve Dışa Aktar’ı seçin
- Ayarları istediğiniz şekilde yapın ve Başlat’a tıklayın.
Web yöneticisi araçlarını web sitenize bağlayın
Bir sonraki aşama, kullanmış olduğunuz web yöneticisi araçlarını web sitenize bağlamak olacaktır. Web yöneticisi araçları, web sitenizin arama motorlarında sergilediği performansın niteliği hakkında size daha fazla bilgi verir. Aynı zamanda web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hakkında sizi bilgilendirir ve web sitenizle alakalı herhangi bir problem hakkında sizi uyarır. Google Search Console , Bing Web Yöneticisi Araçları ve Yandex Web Yöneticisi Araçları en popüler birkaç web yöneticisi aracıdır. Yoast SEO sayesinde web yöneticisi araçlarının entegre edilmesi artık oldukça basit.
- Kurulumla ilgilenmiş olduğunuz web yöneticisi araçlarını ziyaret edin. Web sitenizi ekleyin.
- Web sitesini eklediğinizde web sitenize eklemek için sitenin sahibinin siz olduğunu doğrulayan bir kod alacaksınız. Bu kodu kopyalayın.
- Blogunuza gidin ve Yoast SEO menüsü üzerinden “Genel” kısmını ziyaret edin. İlgili bölüme kodunuzu girin ve değişiklikleri kaydet butonuna tıklayın.
- Web yöneticisi araçları web sitesine geri dönün sonrasında web sitenizin hesabınıza bağlanmış olduğunu onaylayın.
Sitenizin başlıklarını ve metalarını güncelleyin
Web sitenizi optimize etmenin en sağlıklı yollarından biri sayfalarınızın hem arama motorları hem de kullanıcılar açısından faydalı bir nitelik taşıyan alakalı başlıklara ve etiketlere sahip olmasını sağlamaktır. Yoast SEO eklentisi sayesinde bu durum oldukça kolay bir hal alır. Başlamak için Yoast SEO menüsü üzerinden ‘Arama görünürlüğü’ bağlantısına tıklayın.
Genel sekmesini kullanarak sayfa başlıkları için hangi ayırıcıyı kullanacağınızı ayarlayabilirsiniz. Büyük ölçüde estetik olsa da bazı kişiler belirli bazı sembollerin arama motoru sonuçlarına göz gezdiren potansiyel ziyaretçiler adına daha çekici olduğuna inanmaktadır.
Ana sayfa sekmesi, web sitenizde bulunan ana sayfanın başlıklarını ve metalarını hızlı bir biçimde değiştirmenizi mümkün kılar. Sitenizin açılış sayfası başlığını hızlıca değiştirmek istediğiniz zaman işinize yarar.
XML site haritalarınızı yapılandırın
XML site haritaları arama motoru botlarına web sitenizdeki sayfalar hakkında URL’leri de dahil olmak üzere birçok bilgi sağlar. Aynı zamanda Yoast SEO eklentisi, site haritalarınız hususunda size büyük ölçüde kontrol sağlar. Site haritasına dahil olan sayfaları belirlemenize, her XML dosyasında kaç giriş olduğunu ayarlamanıza ve çok daha fazlasını yapmanıza yardımcı olur.
robots.txt ve .htaccess dosyalarını düzenleyin (sadece gerekirse)
Bu bölüm oldukça ileri düzeyde olduğundan dolayı dikkat edilmesi gerekir.
Araçlar -> Dosya Düzenleyicisi yolu ile bu kısma ulaşmanız mümkündür.
Dosya Düzenleyici: Robots.txt ve .htaccess dosyalarına erişim sağlamanıza yardımcı olur.
Robots.txt: Google ya da diğer arama motorlarının web sitenizde yer alan belirli sayfaları görüntülemesini engeller. Dizine eklenmesini istemediğiniz içerikler varsa bu dosyayı kullanabilirsiniz. Arama motorları siteleri tarama sürecinde ilk olarak bu dosyayı ziyaret eder. Eğer ne yaptığınızdan tam olarak emin değilseniz robots.txt dosyasını karıştırmamanız sizin yararınıza olacaktır.
.htaccess – Çoğunlukla site çapında HTTP’den HTTPS’ye yönlendirmeler amacıyla kullanılan bir yapılandırma dosyasıdır.
Toplu Düzenleyici: Bu seçenek aracılığıyla birden çok sayfanın meta başlıklarını ve açıklamalarını toplu bir şekilde düzenleme imkanı bulabilirsiniz.
Yoast SEO Eklentisi Nasıl Kullanılmalıdır?
Nihayet yapılandırma sürecini tamamladınız. Bütün yapılandırma seçeneklerini hızlıca en doğru şekilde tamamlama konusunda endişe etmenize gerek yok. Dilerseniz daha sonra geri dönüp birkaç tane ince ayar yapabilirsiniz.
Ayrıca Yoast SEO, gönderilerin yazılma ile listelenme şeklinde bazı önemli değişiklikler yapmaktadır. Yeni başlamış olanlar için Yazılar -> Tüm Yazılar bölümünün farklı görüneceğini görebilirsiniz.
Meta açıklaması, SEO Başlığı, odak anahtar kelimesi ve kısa isim için yazı düzenle kısımlarında yeni sütunların oluştuğunu fark edeceksiniz. Gönderinin optimizasyonu doğru bir biçimde yapıldığı takdirde SEO sütununda yer alan gri nokta yeşile döner. Kırmızı renk sayfada önemli SEO problemleri olduğu anlamına gelirken turuncu ise iyileştirme için yer olduğu anlamını taşır.
WordPress’te yazı ve sayfa düzenle/oluştur kısımları üzerine aynı zamanda “Yoast SEO” ismi verilen yeni bir bölüm eklenmelidir. Sözü edilen yeni bölümün dört ana bileşeni bulunmaktadır:
SEO: Bu, odak anahtar kelimenizi, sayfanızın başlığını ve meta açıklamasını eklediğiniz bölümdür. Odak anahtar kelimenizi eklemenizin ardından Yoast; içeriğinizin, sayfa başlığınızın, sayfa URL’nizin ve meta açıklamanızın birlikte sergilediği performansın ne derecede güçlü olduğunu size söyleyecektir.
Okunabilirlik: Bir odak anahtar kelime ekleyip makaleyi kaydettiyseniz bu sekme sizi sayfa üzerinde yapılan optimizasyonun ne kadar iyi olduğu hakkında bilgilendirecektir. İçeriğin uzunluğu, giden bağlantıların adedi, anahtar kelimenin yoğunluğu, sayfa başlığının optimizasyonu gibi birçok açıdan değerlendirecektir. Temelde sayfanızın optimizasyonunun doğru yapılması için gerekli adımlarda size yol gösterir. Bu kısım, içeriğin okunabilirlik puanını gösterir. Ayrıca puanı yükseltmek için nasıl bir yol çizmeniz gerektiğine dair tavsiyeler verir.
Editör tarafından yazılan LSI makale tekniği uygulanan içeriklerin başarı oranı çok yüksektir.
Şema: Bu bölümde girmiş olduğunuz bilgilerle schema.org, Yoast sayfanız için otomatik olarak yapısal veriler oluşturmaktadır. Zaten pek fazla seçenek bulunmayan bu sayfa adına ek olarak bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
Sosyal: Bu kısım, insanlar paylaştığı zaman sayfanın Facebook ve Twitter’da nasıl görüneceğini düzenlemenizi sağlar.
Work Medya, İstanbul SEO ajansı olarak senelerdir sektöre hizmet vermektedir. Arama motoru optimizasyonu konusunda uzman ekibimiz ile size bir telefon kadar yakınız.